Auguszta napja van. | 2024.03.29

A beruházások uralják az építőipart idén a vállalkozói képviselet szerint

2018-06-01 10:34:00

Idén a beruházások határozzák meg az építőipart, mivel a munkaerőhiány miatt a hatékonyságot gépek, szerszámok és technológiák beszerzésével lehet csak fenntartani - mondta Koji László, Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke pénteken az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. 

    Hangsúlyozta, hogy piacellenőrzési vagy szabályozási kérdésekben a kormánynak is lehet szerepe, de a legfontosabb kihívást, a hatékonyság növelését a vállalkozóknak kell megoldaniuk, hogy ugyanannyi emberrel jó minőségben többet teljesíthessenek. Megjegyezte, hogy a 7-8 évig húzódó válságot követően a fizetőképes kereslet hirtelen ugrott meg, az építőipar azonban mindezt nem tudja ilyen gyorsan követni. A munkaerőhiány az egész országra jellemző, mert vidékről is sokan jöttek dolgozni az elsőként föllendülő fővárosba és a vidéki nagyvárosokba - tette hozzá. 
    Az érdekképviselet vezetője szerint minden építőipari alapszakma hiányszakma, a szakember-utánpótlás pedig hosszú távú, akár 20 évre szóló feladatot jelent. A munkaerőhiány - mint mondta - nem helyi sajátosság, Ausztria és Németország 25-30 éve küzd ugyanezzel. Magyarországon az ágazat tavaly év végén már több mint 300 ezer munkavállalót foglalkoztatott, az újonnan munkába állók azonban nem rendelkeznek szakirányú végzettséggel, ez pedig a velük dolgozó mérnököket is jobban leköti - tette hozzá.