Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Pentagon óva inti Aszadot, hogy támadást intézzen amerikai katonák vagy szövetségeseik ellen

2018-06-01 08:00:00

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon óva inti Bassár el-Aszad szíriai elnököt attól, hogy a kormányerők támadást intézzenek amerikai katonák vagy szövetségeseik ellen - jelentette ki csütörtökön egy sajtóbeszélgetésen Kenneth McKenzie altábornagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója. "Szíriában minden érintett félnek meg kell értenie, hogy az Egyesült Államok haderejének vagy a koalícióban részt vevő partnereinek megtámadása nagyon rossz politika lenne" - fogalmazott Kenneth McKenzie. 

    Az altábornagy arra az interjúra reagált, amelyet a szíriai elnök adott az RT orosz televíziónak. Aszad elnök ugyanis úgy nyilatkozott az orosz tévé csütörtöki adásában, hogy az amerikai erőknek el kell hagyniuk Szíriát, és a szíriai kormányerők visszafoglalják az ország azon északkeleti vidékeit is, amelyeket jelenleg még az amerikaiak támogatta, Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab koalíció harcosai tartanak ellenőrzésük alatt. Az interjúban Aszad azt is kijelentette, hogy Szíriában jelenleg az egyetlen még meglévő problémát a Szíriai Demokratikus Erők jelentik. Hozzátette: vagy tárgyalásokat folytatnak az SDF harcosaival, hiszen - ahogyan fogalmazott - ők is szíriaiak, "vagy ha ez nem megy, akkor erővel szabadítjuk fel területeinket. Nincs más választásunk" - húzta alá a szíriai elnök. 
    Elemzők szerint az SDF harcosai fontos szerepet játszottak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben, s abban, hogy a dzsihadistákat sikerült kiűzni Szíria több vidékéről, köztük a főhadiszállásukként számon tartott Rakka városából is. Az Egyesült Államok partnereként tekint e kurd és arab harcosokból álló, laza koalícióra. 
    A Pentagonban tartott sajtótájékoztatón részt vett Dana White, a tárca szóvivője is, aki emlékeztetett arra: az amerikai katonák azért vannak szíriai földön, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoljanak. "Nem kívánunk részt venni a szíriai polgárháborúban" - szögezte le White, hozzátéve, hogy amennyiben a szíriai hadsereg támadást indít az SDF harcosai ellen azokon a területeken, ahol a harcosok nem az Iszlám Állam ellen harcolnak, Washington kénytelen lesz felülvizsgálni eddigi küldetését.