Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: újra kell gondolni Európa iszlámhoz fűződő viszonyát

2018-05-30 11:15:00

Újra kell gondolni Európa iszlámhoz fűződő viszonyát - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában, azzal a liege-i lövöldözéssel kapcsolatban, amelyben egy belga férfi két rendőrrel és egy civillel végzett.

    Európában úgy kezelik az iszlámot, mint egy egyszerű vallást, de valójában társadalmi élethelyzeteket szabályozó rendszerről kéne beszélni - érvelt.
    A belgiumi támadást példaként hozva elmondta: radikális iszlamista nem engedi, hogy egy nő igazoltassa, a belga férfi provokációnak vette a rendőri intézkedést. Az esetből jól látszik, hogy a belga rendőrök nem készültek fel egy lehetséges támadó igazoltatására - tette hozzá.
    A szakértő arra is kitért, hogy számos Nyugat-Európában született tanulmány szerint a börtönök a radikális iszlamizmus melegágyai. A lövöldöző is valószínűleg többszöri börtönbüntetése alatt radikalizálódott - vélekedett Horváth József.
    A 31 éves belga féri három nővel végzett, mielőtt agyonlőtték. A La Libre Belgique című újság arról számolt be egy videofelvétel alapján, hogy a férfi azt kiáltotta, "Allahu Akbar!" (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. A belga szövetségi ügyészség terrorcselekmény miatt indított nyomozást a kedd délelőtti lövöldözés ügyében.