Gedeon napja van. | 2024.03.28

Informatikai eszközöket kapott a Szent Imre Kórház

2018-05-29 14:15:00

Hatszáz új számítógépet és monitort kapott a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház. Az informatikai eszközöket az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében kapta az intézmény. Az eszközök értéke 300 millió forint.

    Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár kedden, a kórházban tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, remélik, hogy ezek az eszközök segíteni fogják az itt dolgozók munkáját és a betegellátást. 
    A nemrég kinevezett államtitkár elmondta, hogy a jövőben huszonnégy kórház kap majd az EBP-n belül orvostechnikai és informatikai eszközöket 20 milliárd forint értékben. 
    Kiemelte, az Egészséges Budapest Program eddig meghirdetett elemei folytatódnak, amely szerint a három centrumkórház mellett 25 további társkórház és 16 járóbeteg-szakrendelő fejlesztése valósul meg. 
    A tervpályázatok kiírása a közeljövőben megtörténik, és a tavalyi kormányrendelet értelmében összesen 40 milliárd forint áll pillanatnyilag fejlesztési forrásként rendelkezésre, amelyből 21,7 milliárdot az orvostechnikai és informatikai eszközök beszerzésére, további 18,3 milliárd forintot pedig a tervpályázatokra és az építészei tervezések elkezdésére lehet fordítani - ismertette. 
    Az egészségügyért felelős államtitkár beszámolt arról is, hogy az EBP-n belül nagyobb értékű eszközbeszerzésekre is lehetőség nyílik, így négy MR-, három CT-készülék és öt DSA-készülék (digitális angiográfiai készülék) kerül majd a kórházakhoz. 
    A járóbeteg-ellátást említve az államtitkár elmondta, hogy az EBP-n belül tizenhat ilyen intézmény fejlesztése valósul meg 46 milliárd forintból.
    Mint mondta, a közép-magyarországi régió egészségügyi fejlesztései tovább segítik a kórházakat, ezen kívül számos intézmény kiemelt eszközfejlesztésen részesül.
    Bedros J. Róbert, a Szent Imre kórház főigazgatója, a dél-budai centrumkórház miniszterelnöki megbízottja arról beszélt, hogy míg néhány évvel ezelőtt az informatikának még szinte semmilyen szerepe nem volt a betegellátásban, manapság már egy jól működő egészségügyi rendszert nem lehet komoly informatikai háttér nélkül működtetni.
    Mint mondta, a jövő kórháza papírmentes lesz, mindent digitálisan rögzítenek és okoseszközökön lehet a beteg kórtörténetét végig követni.
    A főigazgató a most kapott eszközökkel kapcsolatban elmondta, a beszerzés lehetővé teszi, hogy a kórház teljes számítógépparkja megújuljon, a berendezésekből jut az intézmény összes munkaállomására.