Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ismét tízezrek tüntetnek Emmanuel Macron reformpolitikája ellen Franciaországban

2018-05-26 17:27:08

Több mint hatvan francia civil szervezet, egyesületek, szakszervezetek, valamint a Jean-Luc Mélenchon vezette radikális baloldali Lázadó Franciaország mintegy nyolcvan helyszínen szervezett szombaton felvonulást tiltakozásul Emmanuel Macron államfő gazdaságpolitikája ellen.

    A kormány társadalmi-gazdasági reformpolitikájával szemben már volt egy hasonló jellegű megmozdulás május 5-én  Macron tavaly május 7-i hatalomra kerülésének egyéves évfordulója alkalmából, akkor mintegy 40 ezren vonultak fel.
     A szervezők azt remélik, hogy a szakszervezeti és a baloldali politikai ellenzék első összefogásnak köszönhetően ezúttal többen lesznek az országos rendezvényeken, mint a hónap elején.  
    Párizsban a Gare d'Est pályaudvartól délután fél 3 órakor indult a Bastille térre a négy részből álló, több tízezres menet: elöl az elégedetlen állampolgárok, mögöttük a civil szervezetek és az egyesületek, majd a szakszervezetek (CGT Solidaires, Sud Unef) és végül a radikális baloldali párt, a Lázadó Franciaország, amelynek vezetője, Jean-Luc Mélenchon azonban nem a fővárosban, hanem inkább a dél-franciaországi Marseille-ben tiltakozott. 
    Hosszú idő után először fordult elő, hogy a francia belpolitikában eddig összefogásra képtelen szakszervezetek és a Lázadó Franciaország közös megmozdulást szervezett. 
    Emmanuel Macron a  Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumról pénteken előzetesen az üzente a reformjai ellen tüntetőknek, hogy a tiltakozónap "nem fogja megállítani".
    "Meghallgatni az embereket nem jelenti azt, hogy a közvélemény szélkakasa vagyok, és vállalom, hogy nem a felmérések vagy a tüntetések fényében vagyok elnök, mert azt már sokan csinálták" - mondta a francia államfő. 
    A kormányellenes tüntetők az ország versenyképességét növelni hivatott, egymás után elindított reformok ellen tiltakoznak, a már elfogadott munkaügyi reformtól a vasúti reformon (amely ellen a vasutasok április eleje óta gördülő sztrájkkal tiltakoznak), az egyetemi felvételi bevezetésén át az 5,7 millió főt foglalkoztató közszférában tervezett 120 ezres munkahely-megszüntetésig és a közalkalmazottaknak a jövőre tervezett teljesítményalapú bérezésének beindításáig.
    A reformok többségét a nemzetgyűlésben a kormánypárton kívül a hagyományos jobb- és baloldali pártok is támogatják, s nem vesznek részt a tiltakozónapon. Két nagy szakszervezet, a CFDT és az FO pedig azért nem vonult utcára szombaton, mert a tiltakozásnak szerintük a radikális baloldal és a kommunisták jelenléte túlságosan politikai színezetet kölcsönöz.
    A párizsi menetet a rendőrség nagy erőkkel biztosítja és rutinellenőrzéseket is tart a randalírozók kiszűrésére, miután az elmúlt hetek békés tiltakozásaiba rendszeresen belekeveredtek antikapitalista anarchisták, akik gépkocsikat gyújtottak fel, buszmegállókat rongáltak meg és kirakatokat törtek be, keresve a szándékos összecsapásokat a rendőrséggel.