Csongor napja van. | 2024.04.16

Változatos és gazdag program a Templomok éjszakáján Csehországban

2018-05-25 11:36:00

Különleges zenei koncertek, bibliaórák, a harangok, orgonák, oltárok bemutatása, sőt helyenként miseborkóstolók várnak mindazokra, akik pénteken a Templomok éjszakáján meglátogatják a programba bekapcsolódott templomokat, kápolnákat és más szentélyeket Csehországban.

    A prágai érsekség közlése szerint az idén Csehországban mintegy másfélezer templom kapcsolódott be a Templomok éjszakájába. A bejelentett programok száma megközelíti a hétezret. A gyermekek számára a legtöbb helyen külön foglalkozásokat szerveztek. 
    A legnagyobb választék Prágában lesz, ahol pénteken késő este és éjjel több mint 300 templom és kápolna várja a látogatókat. A belépés minden programra ingyenes. A hradzsini Szent Vitus székesegyházban például Jaroslav Sveceny világhírű cseh hegedűművész ad koncertet, míg a Szent Cirill és Metód székesegyházban szakértők részvételével ikonkiállítást tartanak. 
    A dél-morvaországi Brnóban az éjszaka speciális villamos fog közlekedni, amelyen filmrendezők, színészek és püspökök beszélgetnek az utasokkal. A kelet-csehországi Hradec Královében egyebek között két biciklitúra lesz, amelyek keretében a résztvevők templomokat és más egyházi helyeket keresnek fel. 
    Csehország 2009-ben kapcsolódott be a Templomok Éjszakája európai rendezvénysorozatba. Míg az első évben csak 25 templom vett részt a programban, az utóbbi években már 1400-1500 templom. Az érdeklődés évről évre növekszik. Tavaly ebből az alkalomból mintegy 450 ezren látogattak el a templomokba.