József napja van. | 2024.03.19

Nemzetközi embercsempész-hálózat tagjait vették őrizetbe Temesváron

2018-05-24 19:48:00

Illegális bevándorlókat Szerbián, Románián és Magyarországon keresztül Nyugat-Európába juttató nemzetközi embercsempész-hálózat tagjait vették őrizetbe Temesváron - közölte csütörtökön a Tion.ro hírportál.

    A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), illetve a határrendészet több temesvári házkutatás után, szerdára virradóra vette őrizetbe a bűnszövetkezet öt tagját, akiknek az állampolgárságáról nem közöltek semmit.
    Az ügyben tavaly kezdődött a nyomozás. A szerb és német kollégáikkal együttműködő román hatóságok szerint a román, szerb, pakisztáni, iraki, szíriai, algériai és albán állampolgárokból álló nemzetközi bűnszövetkezet fejenként 4-5 ezer eurót kért a közel-keleti bevándorlóktól Nyugat-Európába juttatásukért.
    A szervezet gyülekezőhelyként használta Temesvárt, ahol a szerb-román határon átcsempészett bevándorlókat több környékbeli panzióban szállásolta el, amíg megszervezte további útjukat Magyarország felé. Erre a célra a "határzónát ismerő", Romániában menedékkérőként regisztrált külföldi "idegenvezetőket" vettek igénybe.
    A nyomozók szerint a hálózatot egy Svédországban élő iraki állampolgár vezette, legközelebbi bizalmasa pedig egy szíriai és egy algériai állampolgár volt. Ők a közösségi oldalakon keresztül tartották a kapcsolatot a bűnszövetkezet tagjaival. A "szállítmányokat" egy Görögországban élő pakisztáni és egy szerb állampolgár szervezte.
    Másfél hónapon belül ez már a második olyan embercsempész-hálózat, amelynek tagjait Temesváron vették őrizetbe nemzetközi nyomozás eredményeként. Április elején a román, osztrák és szlovén hatóságok  együttműködése nyomán csaptak le egy - határrendészeket is megvesztegető - embercsempész-hálózatra Temesváron.
    A szerb és magyar határ közelében található nyugat-romániai nagyvárosról februárban a német szövetségi rendőrség is azt állította, hogy egyfajta hot-spot, vagyis gyűjtő- és elosztóközpont szerepét tölti be az illegális bevándorlókat Nyugatra juttató embercsempészek számára a balkáni migrációs útvonalon.