József napja van. | 2024.03.19

Kampányt indít a román rendőrség az okostelefonok vezetés közbeni használata ellen

2018-05-24 19:18:00

Kampányt indított a kilenc halálos áldozatot követelő ceglédberceli balesetre hivatkozva a Román Rendőrség és a román belügyminisztérium az okostelefonok vezetés közbeni használata ellen.

    A belügyi tárca közösségi oldalán arra kérték a tömegközlekedési eszközökön utazókat, hogy szóljanak rá az autóbuszok, trolibuszok, villamosok vagy taxik vezetőire, ha azt látják, hogy vezetés közben használják a telefonjukat. Ha pedig a vezető a felszólítást követően sem teszi félre a telefont, azonnal jelentsék a segélyhívószámon. "Végül is az önök életéről van szó" - áll a felhívásban, amelyet a ceglédberceli balesetről készült fotóval illusztráltak.
    A román rendőrség a közösségi oldalán szintén a ceglédberceli balesetre hivatkozva buzdított annak a petíciónak az aláírására, amelyet az Observator lappal és az Observator tévével közösen indított.
    A Stop a volán mellőli élő Facebook-közvetítésekre! Lájkold az életet! című petíció arra hívja fel a figyelmet, hogy az élő közvetítés elvonja a járművezető figyelmét a forgalomról, és nagy mértékben megnöveli a balesetek bekövetkeztének a valószínűségét. "Az élet fontosabb, mint a facebookos népszerűség" - fogalmaz a petíció, amely arra biztatja a közösségi háló felhasználóit, hogy ha volán mellőli élő közvetítést látnak, jelentsék a Facebooknak, az erre szolgáló gombra kattintva.
    Amint a petícióban áll, Romániában naponta átlagosan öten halnak meg autóbalesetekben.
    A Ceglédbercelen kedd este történt balesetben egy román rendszámú kisbusz frontálisan ütközött egy homokot szállító teherautóval. A balesetet a kisbusz egyetlen utasa sem élte túl, mind a kilencen a helyszínen meghaltak. A romániai sajtó másnap közölte: a baleset a kisbusz vezetőjének telefonos élő közvetítését szakította meg. A román hírtelevíziók a sofőr egyik rokonát is megszólaltatták, aki a közösségi portálon élőben nézte otthonában a halálos karambolt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány