József napja van. | 2024.03.19

Tíz bérletsorozatot kínál a MÁV Szimfonikus Zenekar az új évadban

2018-05-24 18:11:00

Tíz bérletsorozatot kínál a 2018/2019-es évadban a MÁV Szimfonikus Zenekar, amely június 2-án ingyenes koncertekkel várja a közönséget Budapest belvárosában.

    Lendvai György ügyvezető igazgató a zenekar csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte a Szőke Tibor-mesterbérletet, amelynek keretében a Müpában a többi között Bartók, Mozart és Brahms művei szólalnak meg Maxim Vengerov, Charles Dutoit, Csaba Péter és Kobajasi Kenicsiro vezényletével.
    A bérletes koncerteknek a Müpa mellett a Zeneakadémia, az Olasz Kultúrintézet, a Festetics Palota és a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont.
    Folytatódnak a családi hangversenyek, az Unokák és nagyszülők, a Búgócsiga és Szeretethang, valamint a Zene-Tér-Kép-Plusz sorozatok is.
    Az igazgató elmondta, hogy az évad kiemelkedő eseménye lesz a zenekar japán turnéja abból az alkalomból, hogy Japán 150 évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatot az Osztrák-Magyar Monarchiával. A kezdeményezés Ingrid Fujiko Hemming zongoraművésznőtől ered, aki évek óta visszatérő vendége a zenekarnak. A jubileumi év tiszteletére a MÁV Szimfonikusok Kobajasi Kenicsiro vezényletével több estet adnak Japánban 2019 májusában, a koncertkörúton részt vesz Rost Andrea szoprán is.
    Csaba Péter vezető karnagy, művészeti vezető felhívta a figyelmet a Hegedű-bérletre, amely az évad újdonsága lesz. Az esteken közreműködik Zalai Antal, Kelemen Barnabás, Gilles Apap, Alexander Markov, valamint Roby Lakatos és zenekara. 
    Kiemelte, hogy az évadban több monumentális mű hangzik majd el, így többek között Brahms Requiemje és Dvorák Stabat Matere, de megszólal majd Dohnányi Stabat Matere is. Csaba Péter a fellépők közt említette mások mellett Komlósi Ildikó operaénekest, Ránki Dezső zongoraművészt és Perényi Miklós gordonkaművészt.
    A június 2-i programot ismertetve Csúcs Krisztina marketingvezető kiemelte: délután 3-tól kamaraformációk - vonós négyes, fúvósok, rézfúvós kvintett, hárfa és fuvola duó - minikoncertjeit hallhatja a közönség 6 belvárosi helyszínen, a Károlyi-kertben, az Egyetem téren, a Kálvin térnél, a Mikszáth Kálmán téren, az Építészek kertjében és a zenei könyvtár kertjében. Este 20 órától a Pollack Mihály téren a nagy zenekar muzsikál Csurgó Tamás vezényletével.