Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szeptember 1-ig lezárható a Trump elleni vizsgálat

2018-05-21 10:29:00

Szeptember 1-ig lezárja a vizsgálatok egyik részét, ha addig meghallgathatja Donald Trump elnököt a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló különleges bizottság vezetője, Robert Mueller - vélekedett vasárnap Rudy Giuliani, az amerikai elnök jogászcsapatának tagja.

    Giuliani a The New York Times című napilapnak és a CNN hírtelevíziónak is azt nyilatkozta, hogy Mueller irodája körülbelül két héttel ezelőtt megerősítette neki: amennyiben Donald Trump elnök hajlandó a vizsgálóbizottság kérdéseire válaszolni, akkor szeptember 1-ig lezárják a vizsgálatnak azt a részét, amely arra vonatkozik, hogy Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást a vélelmezett orosz beavatkozás kiderítésében. 
    Robert Mueller irodája nem kívánta kommentálni Giuliani kijelentéseit. 
    A The New York Times című lap ezzel kapcsolatban kiemelte: az igazságszolgáltatás esetleges akadályozására vonatkozó vizsgálat lezárása nem jelenti egyúttal a Mueller-bizottság vizsgálatának teljes befejezését is.
    A CNN-nek adott interjújában Giuliani leszögezte azt is: Donald Trump mindaddig biztosan nem ül le a vizsgálóbizottság tagjaival, amíg nem kapja meg a választási kampánycsapatába állítólag beépített FBI-ügynökkel kapcsolatos valamennyi bizalmas információt. 
    Az elnök vasárnap Twitter-bejegyzésben bejelentette, hogy felkérte - és hétfőn hivatalosan is felkéri - az igazságügyi minisztériumot annak kivizsgálására, hogy az Obama-kormányzat valóban beépítette-e a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik ügynökét a 2016-os elnökválasztási kampány idején a kampánycsapatába. 
    Rudy Giuliani a The New York Timesnak kifejtette: a Mueller vezette bizottság elhúzódó vizsgálata befolyásolhatja az ősszel sorra kerülő, úgynevezett félidős választásokat, amikor teljes egészében újraválasztják a 435 tagú képviselőházat, és a száztagú szenátus majdnem harmadát (a voksolás a száztagú szenátus 35 tagját érinti).