Tivadar napja van. | 2024.04.20

Jimmy Carter: az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése "nagyon rossz lépés"

2018-05-19 10:18:00

"Nagyon rossz lépés" volt az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése -  hangsúlyozta  Jimmy Carter volt amerikai elnök egy pénteki televíziós interjújában. 

    Carter a keresztény tematikával foglalkozó CBN televíziónak adott interjút, amelyben a többi között a Trump-kormány Jeruzsálem státuszával kapcsolatos döntéséről is beszélt.     A köztiszteletnek örvendő exelnök rossz döntésnek minősítve az amerikai nagykövetség áthelyezését, leszögezte: ez szerinte visszaveti majd a palesztin-izraeli konfliktus "kétállami megoldását", vagyis azt, hogy Izrael mellett létrejöjjön a független palesztin állam is. 
    A volt elnök kifejtette, hogy nem támogatja a radikális  Hamászt, hanem - ahogyan fogalmazott -"általában a palesztinokat" támogatja. Hangsúlyozta: politikai pályafutása során az egyik legfőbb célkitűzésének tartotta, hogy megbékélést teremtsen Izrael és szomszédjai között. "Ennek egyetlen módja szerintem az, ha a palesztinokkal tisztességesen bánnak és hagyják nekik, hogy saját államuk legyen Izrael mellett" - fogalmazott. 
    Jimmy Carter egyébként Észak-Koreával kapcsolatban is azt a tanácsot adná Donald Trump elnöknek, hogy "bánjon velük tisztességesen" és "semmiféle előfeltételt ne szabjon, hogy mivel értsenek egyet, és illessze be a tárgyalásokba az észak-koreaiak "alapvető kéréseit is".  Hozzátette, hogy Donald Trump gazdasági nyomásgyakorlása Phenjanra "jótékony tényezőnek" bizonyult. 
    1978-ban  -   Jimmy Carter  elnöksége idején -  az ő közvetítésének  eredményeként  kötötte meg Camp Davidben a békemegállapodást Anvar Szadat egyiptomi elnök és Menáhem Begin izraeli kormányfő. Cartert 2002-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki,  az  elismerésben nagy szerepe volt az egyiptomi-izraeli békekötésnek is.