Auguszta napja van. | 2024.03.29

Babis: az EU-nak Moszkvával és Washingtonnal is gondjai vannak

2018-05-18 14:30:00

Az Európai Uniónak problémái vannak Oroszországgal és az Egyesült Államokkal is - állítja Andrej Babis cseh miniszterelnök.

    "Európának egyre több a problémája, és nemcsak Oroszországgal, ami a szankciókat illeti, hanem szövetségesükkel, az Egyesült Államokkal is" - mondta újságíróknak Babis pénteken délelőtt Prágában, mielőtt Pozsonyba indult, ahol részt vesz a Globsec nevű nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. "Az Egyesült Államok felmondta a klímaszerződést, az Iránnal megkötött szerződést és vámokat vetett ki ránk" - pontosította állítását az cseh kormányfő. Az EU és az USA viszonya a héten az uniós vezetők informális találkozójának egyik központi témája volt.
    Andrej Babis úgy véli, hogy Európa legfontosabb problémáját továbbra is a migráció jelenti. "Úgy érzem Európa legbefolyásosabb országai még mindig nem értették meg, hogy mi, a visegrádi országok csoportja, álláspontunkat halálos komolyan gondoljuk. Mégpedig azt, hogy abszolúte elfogadhatatlan az, hogy más döntsön arról, ki fog élni vagy dolgozni országunkban" - szögezte le a cseh kormányfő. 
    A migrációs probléma megoldásáról Európában továbbra is viták vannak. Babis a témát pénteken délután Bécsben Sebastian Kurz osztrák kancellárral is megvitatja - jelentette a cseh közmédia. A megbeszélés további témáit a cseh-osztrák együttműködés néhány kérdése jelenti a közlekedésben, az energetikában és Ausztria közelgő elnöksége az EU miniszteri tanácsában.
    Andrej Babis a pozsonyi Globsec konferencián a négy visegrádi külügyminiszter nyilvános beszélgetésében vesz részt. A panelbeszélgetés témája: az EU jövője a visegrádiak - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia -  szemszögéből.