Andrea napja van. | 2024.04.18

A kalapácsvető Halász Bence "komoly tényező" szeretne lenni

2018-05-18 13:15:00

Halász Bence a tavalyi évben világbajnoki döntőbe jutott, nagy egyéni csúcsot ért el, ám az idei évtől lényegesen többet vár: az augusztusi atlétikai Európa-bajnokságon "komoly tényező" szeretne lenni a férfi kalapácsvetők között.

    A szombathelyi Dobó SE jelenlegi első számú versenyzője dinamikusan és folyamatosan fejlődött az elmúlt években. Az utánpótlásban mindent megnyert, junior vb-n és Eb-n, illetve U23-as Európa-bajnokságon is aranyérmet szerzett, s ugyan még mindig csak 20 éves, de 2017-ben már a felnőttek között is letette a névjegyét: egyéni csúcsát 78,85 méterre javította, a londoni világbajnokságon pedig a 11. helyen végzett. 
    "Összességében elégedett vagyok a tavalyi eredményeimmel, ugyanakkor idén többet várok magamtól. A felkészülésem nagyon jól sikerült, nyugodtan mondhatom, hogy még soha nem voltam ennyire jó formában, az edzéseken remekül megy a dobás" - nyilatkozta az MTI-nek a fiatal dobó, aki pénteken utazott el Oszakába, ahol vasárnap a nemzetközi szövetség (IAAF) kalapácsvető-sorozatának első állomásán lép dobókörbe. A férfiak ezt követően még négy állomáson (június 5-én Turkuban, június 8-án Szczecinben, június 29-én Samorínban, július 1-jén és 2-án pedig a Gyulai Memorialon) mérik össze tudásukat. A versenyeken az IAAF honlapja szerint legalább 8500 dollár (2,2 millió forint) lesz az összdíjazás állomásonként, míg az összetett győztes 35 ezer dollárt (9,3 millió forinttal) kap.
    Halász Bence a múlt héten a hazai csapatbajnokság elődöntőjében kezdte meg a versenyszezont és biztató, 76,47 méteres eredménnyel nyerte meg számát. Ez egyéni csúcsához képest ugyan több mint két méterrel kisebb, ám tavaly az Ostravában június végén dobott rekordja messze kiemelkedett a szezon során nyújtott eredményei közül, a nemzetközi viadalokon 75 méter körül teljesített.
    A magyar tehetség az idei célok megfogalmazásakor nem szeretett volna konkrétan helyezésekről vagy méterekről beszélni, ám azt elárulta, hogy idén a tavalyinál lényegesen jobb átlagot szeretne elérni, a berlini Eb-re pedig nem csupán a döntőbe jutás céljával utazik.
    "Komoly tényező szeretnék lenni az Eb-n, ott lenni az első hatban" - jegyezte meg Halász, aki méterben konkrét célt nem határozott meg, annyit megjegyzett, hogy szerinte többen is átlépik majd a 80 méteres határt idén, s reméli, hogy ő is közöttük lesz majd.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány