Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nébih: fertőzött vaddisznót találtak az ukrán határ mellett

2018-05-17 13:10:00

Elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki szerdán az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát az ukrán határhoz közeli, Szatmár-Bereg megyei Tiszakerecseny község határában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az állategészségügyi szakemberek az országos főállatorvos utasítására haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását - tette közzé a hivatal a honlapján csütörtökön. 

    A Nébih közleménye szerint a korábban Heves megyében megállapított betegség jelenlétét a Nyírerdő Zrt. vadászterületén talált vaddisznóból származó mintában mutatták ki, a járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása során került Magyarországra.
    Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos - a Heves megyei esethez hasonlóan - minden szükséges intézkedést elrendelt. Többek között kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. 
    Kiemelték, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. Gazdasági kára jelentős, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.
    A betegség illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is terjedhet. Ezért a Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra annak érdekében, hogy a járvány házi sertésekre ne terjedjen tovább. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal ("moslékkal") tilos takarmányozni. Emellett, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot - közölték. 
    Az állategészségügyi hatóság, az országos főállatorvos utasítására, kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat szállításokat is. Az utóbbi időszakban 10 ellenőrzés alkalmával mintegy ezer malacot öltek le, mert nem volt megállapítható a származásuk, az állategészségügyi állapotuk - emelte ki közleményében a Nébih.
    A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján (http://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis).