Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2018-05-15 18:55:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 

    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa északkeleti része felett magasnyomású légköri képződmény helyezkedik el. A leszálló légmozgás miatt sokat süt a nap, és az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb az idő, a délutáni órákra többfelé emelkedik 25 fok fölé a hőmérséklet, néhol 28, 29 fokot is mérnek. A Kárpát-medencétől délnyugatra magassági hideg légörvény és a hozzá kapcsolódó sekély ciklonális mező helyezkedik el. Területén többnyire erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, zápor, néhol zivatar is kialakul jégeső kíséretében. Az Alpok magasabban fekvő csúcsain havazik. A hidegcsepp hatására Észak-Spanyolország, Franciaország és Olaszország környezetében hűvös az idő, a csúcshőmérséklet több helyen 15 és 18 fok között alakul. Hazánk időjárást szerda estig a fent említett légörvény határozza meg, mely északkelet felé fokozatosan elhagyja térségünket. Többfelé, főként a középső és keleti területeken kell esőre, záporra, néhol zivatarra számítani.
    
    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------
    Kedd délután már csak kevés helyen valószínű zápor, zivatar. Estétől ugyanakkor dél, délkelet felől ismét beborul az ég, és éjszaka főként a keleti és a középső országrészben egyre többfelé számíthatunk csapadékra. Szerdán a Dunántúlon többnyire változóan felhős idő valószínű, majd másutt is csökken a felhőzet, északkeleten maradhat legtovább borult az ég. Késő délutánig északon és a Tiszántúlon többfelé, másutt elszórtan várható eső, zápor, néhol zivatar, majd csökken a csapadék. A délnyugati szél többfelé megélénkül, kedden a Dunántúlon, szerdán északkeleten meg is erősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik.     
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 15 és 22 fok között valószínű, északkeleten lesz a hűvösebb.