Gedeon napja van. | 2024.03.28

Putyin felavatta a Krími-híd közúti részét

2018-05-15 16:58:00

Egy KamAZ teherautót vezetve avatta fel Vlagyimir Putyin elnök kedden az orosz szárazföldről a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető 19 kilométeres híd közúti felének a személyforgalom számára megépített részét.

    Az orosz elnök Nyikolaj Osztrovszkijnak, a létesítményt megépítő SZGM-Moszt vezérigazgatójának a társágában haladt át a kétszer két sávos hídon mintegy 35 teherautóból és munkagépből álló konvoj élén. A híd krími oldalán neves orosz popzenei előadók adtak koncertet. 
    A Krími-hidat szerdán, helyi idő szerint reggeli fél hatkor adják át a forgalomnak.
    A presztízsberuházásként kezelt, Moszkvak által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigetet az orosz gazdaságba integráló Krími-híd a legnagyobb ilyen átkelő Európában.
    A beruházás a közúti teherforgalom áteresztésére ősszel, a vasúti forgaloméra pedig jövőre lesz alkalmas. A Kercsi-szoros két partját összekötő létesítményen teljesen elkészült állapotában napi 40 ezer gépkocsi és 47 vonat haladhat majd át. Éves utasforgalma a tervek 
szerint 13 millió fő, teherforgalma pedig 13 millió tonna lesz.
    A Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el ennek a lépésnek a jogosságát.