Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint száz illegális határsértőt fogtak el a szlovén hatóságok a hétvégén

2018-05-14 20:25:00

Több mint száz illegális határsértőt fogtak el a szlovén hatóságok a hétvégén a délkelet szlovéniai Bela Krajina és Posavje régióban - közölte a helyi sajtó hétfőn. Többségük menedékjogot kért Szlovéniában.

    Az illegális bevándorlók Pakisztánból, Algériából, Marokkóból, Irakból, Tunéziából, Kamerunból, Szíriából, Jemenből, Afganisztánból, Líbiából és Tunéziából érkeztek, de volt köztük egy orosz állampolgár is.
    A szlovén belügyminisztérium adatai szerint jelentősen megnőtt az illegális határsértők száma az országban. A hatóságok szerint új, a korábbinál veszélyesebb balkáni migránsútvonal van kialakulóban. A Görögországból induló, Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon és Szlovénián át vezető útvonal nehezebb és veszélyesebb a korábbinál, ugyanis hegyes vidéken kell áthaladni, valamint a Horvátország és Szlovénia között természetes határt képező, heves sodrású Kupa folyón is át kell kelni. A folyóba már több migráns is belefulladt. 
    A Jutarnji List című horvát napilap hétfőn nem hivatalos forrásra hivatkozva arról írt: a boszniai határ közelében fekvő horvát rendőrkapitányságok nemrég parancsban  kapták, hogy fokozottan őrizék a határt az egyre erősödő migrációs nyomás miatt. A lap szerint Bosznia-Hercegovinába az elmúlt néhány hónapban ötezer illegális bevándorló érkezett. Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára nemrég arról beszélt, hogy ezen az útvonalon jelenleg 50-60 ezer olyan migráns tartózkodik, aki Nyugat-Európába akar eljutni.
    A horvát újság szerint a szlovén hatóságokkal ellentétben a horvát rendőrség elhallgatja az illegális határsértők pontos számát. "A horvát hivatalos álláspont, hogy nincs probléma a migránsokkal, pontos adatokhoz pedig lehetetlenség hozzájutni" - írta a lap. 
    Migránsok jogait védő civil szervezetek azt állítják: az illegális határsértőket a horvát hatóságok azonnal kitoloncolják az országból, hogy elkerüljék ezzel a menekültstátusz meghatározási eljárásának hosszadalmas folyamatát.
    Az újság hozzáteszi: abból is látszik Horvátország " áthatolhatatlan hallgatása", hogy a múlt heti visegrádi és a balkáni országok külügyminiszteri találkozója után a görög fővárosban Zágráb beszámolója szerint csak mellékesen érintették a migrációs problémát. Ezzel szemben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Athénban azt hangsúlyozta: ugyanott tartunk, mint 2015-ben, az Európai Unió dél irányból védtelen, a határ tárva-nyitva áll - idézte a lap a magyar tárcavezetőt. 
    Az úgynevezett nyugat-balkáni migránsútvonalat két évvel ezelőtt zárták le, azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.