Emma napja van. | 2024.04.19

Az EU a megtámadott montenegrói újságíró ügyének kivizsgálását követeli

2018-05-11 19:59:00

A kedden meglőtt montenegrói újságíró ügyének mihamarabbi kivizsgálását követelte Johannes Hahn uniós bővítési biztos pénteken Podgoricában, ahol kijelentette: az újságírókat ért támadások aggodalomra adnak okot a jogállamiságot illetően is.

    A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) beszámolója szerint Hahn leszögezte, hogy az Európai Unió azt várja, hogy Podgorica mihamarabb elfogja a fegyveres támadót, valamint annak megbízóját is. Mint mondta: a sajtószabadság, valamint a véleménynyilvánítás szabadsága az Európai Unió alapvető értéke, az ezek elleni támadást Brüsszel nem tudja elfogadni. 
    Olivera Lakicra, a podgoricai Vijesti című napilap újságírójára kedden késő este lőttek rá eddig ismeretlen elkövetők a háza előtt. Az újságírónő jobb lába sérült meg. Olivera Lakic a cigarettacsempészettel kapcsolatos cikkeket közölt lapjában. A támadást követő napon több százan vonultak utcára azt követelve a hatóságoktól, hogy találják meg a támadót, és biztosítsák a biztonságos munkát az újságírók számára.
    Johannes Hahn kiemelte, hogy a nyugat-balkáni országok közül Montenegró haladt a legtöbbet az európai integráció útján, ám emlékeztetett arra is, hogy attól függetlenül, hány csatlakozási fejezet nyílt meg az országgal, a hangsúly a valóban elért eredményeken van. Mint mondta: különbség van a fejezetek száma és a felmutatható eredmények között, az uniós csatlakozás pedig az eredményektől függ. Az újságírókat ért támadások, és az ügyek megoldatlansága pedig olyan probléma, amely felett nem hunyhat szemet Brüsszel - tette hozzá.
    A hivatalos adatok szerint az utóbbi 15 évben legalább tucatnyi támadás érte a montenegrói újságírókat.