Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fórum a felzárkózásért

2018-05-10 08:15:00

A Megyeháza adott otthont szerdán az EFOP 1.6.3-17-00014 „Borsod-Abaúj-Zemplén megyei felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan” című pályázat keretében megvalósuló I. Megyei Felzárkózási Fórumnak. A vendégeket Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte. A rendezvényen részt vett dr. Orosz Atanáz, görögkatolikus püspök is.

„Nagy örömre szolgál, hogy az önkormányzatunkhoz hasonlóan elkötelezettek a megye lakossága, ezen belül is a hátrányos helyzetű csoportok életminőségének javítása, a megye lakosságmegtartó képességének növelése iránt, amelynek egyik eszköze a felzárkózás politika kiterjesztése, hatékonyabbá tétele” – jelentette ki köszöntőjében a megyei közgyűlés elnöke.  Kiemelte, hogy valamennyi érintett társadalmi csoport és az önkormányzatok, hivatalok, civil szervezetek együttműködésére van szükség az előre lépéshez. Erre kínál keretet az EFOP keretében meghirdetett kiírás, amely keretében a 36 hónapos futamidőre 74,2 millió forintot nyert el a megyei önkormányzat. A szakmai irányelveket, terveket figyelembe véve kell megtalálni a saját utat a felzárkózáshoz. Mint Buddha mondta: Csakis mi menthetjük meg magunkat. Senki sem tud, és senkinek sem szabad. A saját utunkat kell járnunk.”

A közgyűlés elnöke, mint házigazda köszsöntötte a résztvevőket

Radomszki Lászlóné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltségének igazgatója köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a kormány céljai közt szerepel a szegénység, a társadalmi kirekesztettség elleni harc, a szegénység újratermelődésének a megakadályozása. Ezen célok megvalósításához szükség van az állam, a megyék, a települések, a civil szervezetek, az egyházak összefogására. Valamennyi rászorulónak szeretnének segíteni. Szabó-Fazekas Ildikó, az EMMI szakreferense kiemelte, hogy a munka alapja a nemzeti felzárkózási stratégia. Hangsúlyozta a közös javaslatok, közös döntések, az együttműködés fontosságát. Tapasztalatként elmondta, hogy az országos és a települési szint közül hiányzott a megyei. Kísérleti jelleggel kipróbálták a megyei roma platformot – ami érintette Borsod-Abaúj-Zemplént is-, s mintegy ennek a tovább vitele a 18 megyés felzárkózási fórum projekt.

Török Dezső (b) és dr. Orosz Atanáz is ellátta kézjegyével a megállapodást

A február 1-jén kezdődött, 36 hónapos futamidejű megyei projektet Vinczéné Telegdi Erzsébet, a megyei önkormányzat munkatársa mutatta be. Az alkalmat megragadva bemutatta a fórum résztvevőit, valamint a két felzárkózási munkatársat, akiket kereshetnek a partnetek. A projekt keretében két dokumentum is készül. az egyik a megye 30 legnehezebb helyzetű településével foglalkozó tanulmány, a másik pedig 50 hátrányos helyzetű település kitörési lehetőségeinek a feltárása.

A fórum résztvevői

Kerekasztal beszélgetés keretében bemutatkoztak a partnerek, majd ünnepélyesen aláírták az együttműködési megállapodást.