Andrea napja van. | 2024.04.18

Nézőpont: továbbra is a kormánypártokkal szimpatizál a magyarok többsége

2018-05-08 13:30:00

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint a parlamenti választás után is a Fidesz-KDNP-vel szimpatizál a magyarok többsége, a kormánypártokat a teljes népességen belül 41 százalék, a választási részvételüket biztosra ígérők több mint 50 százaléka támogatja.

    A Magyar Idők című napilap számára készített közvélemény-kutatás, amelynek eredményét kedden juttatták el az MTI-hez, azt mutatja: ma a teljes felnőtt népesség körében 41 százalék szimpatizál a kormánypártokkal. A Jobbikot 11 százalék, az MSZP-t pedig 6 százalék támogatja. A DK tábora 4 százalékos, az LMP 3 százalékon, a Momentum Mozgalom 2 százalékon, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékon áll. 
    A kormánypárti tábor több mint hárommilliós, a többi párttal kicsivel több mint kétmillió ember szimpatizál. "Így elmondható, hogy nem igaz a kormányellenes tüntetők jelmondata, miszerint ők lennének többségben Magyarországon" - értékelte az eredményt a Nézőpont Intézet.
    A legvalószínűbb listás választási eredményeket, azaz a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciáját nézve a felmérés szerint a Fidesz-KDNP-re 52 százalék szavazna, vagyis a kormánypártok tovább erősödtek a választási győzelem után. A Jobbikot a biztos szavazók körében 19 százalék választaná. Az MSZP-Párbeszéd-listára jelenleg 10 százalék, az LMP-re és a DK-ra 6-6 százalék szavazna. A Momentum szavazataránya 4 százalékos, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2 százalék lenne. 
    A Nézőpont Intézet kitért arra is, hogy a választás után több ellenzéki politikus is a szerintük tájékozatlan vidéki embereket okolta a választási vereség miatt. Ezt a véleményt a jobbikosok kétharmada (67 százalék), az MSZP-szimpatizánsok és DK-támogatók háromnegyede (73, illetve 75 százalék) osztotta. A magyarok kétharmada (65 százalék) azonban a vidéki emberekre nézve sértőnek találta ezt a kijelentést - írták.
    A reprezentatív közvélemény-kutatás április 13-30. között készült kétezer ember személyes megkérdezésével.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány