Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2018-05-06 18:21:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Brit-szigetektől a Balti-tengerig benyúló és az Ural előterében elhelyezkedő magasnyomások között hidegfront húzódik, széles felhőzetéből többfelé esik az eső, déli szakaszán zivatarok alakulnak ki. Európában másutt tartós, zárt, frontális felhőzet csupán a Skandináv-félszigetet éppen elért következő hidegfront előtt figyelhető meg, illetve a Földközi-tenger térségének egy részén, ahol ciklonok okoznak záporokat, zivatarokat Törökországtól a Balkán-félszigeten át Olaszország környékéig. Kontinensünkön másutt nagyrészt napos az idő. A hőmérséklet csúcsértéke Oroszország és a Skandináv-félsziget északi részén általában 6 és 12, Európa nyugati felén jobbára 17 és 25 fok között alakul. Továbbra is a Fekete-tengertől északra és nyugatra van a legmelegebb, arrafelé 28, 33 fokot mérnek. A Kárpát-medence fölé hétfő estig északkeleti áramlással kissé hűvösebb levegő érkezik, átmenetileg szárazabbra fordul az idő.

    Várható időjárás hétfő estig:
    -----------------------------
    Nagyrészt derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, vasárnap napközben az Alföld déli és keleti részén, hétfőn késő délutántól északkeleten lehet helyenként erősebb a gomolyfelhő-képződés, és alakulhat ki néhol záporeső, esetleg egy-egy zivatar. Az északkeleti, északi szél kezdetben nagy területen, éjszakától az ország keleti felén lesz gyakran erős, északkeleten viharos széllökések is lehetnek.   
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 14 fok között, a szélvédett északi tájakon helyenként 8, 9 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 24, 25 fok körül várható.