József napja van. | 2024.03.19

Holtan találták meg a dél-lengyelországi bányában rekedt egyik vájárt

2018-05-06 14:55:00

Holtan találták vasárnap délelőtt a dél-lengyelországi Zofiówka bányában az előző napi omlás következtében a mélyben rekedt bányászok egyikét - közölte a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) csoport elnöke, Daniel Ozon. Négy vájárt továbbra is keresnek.

    A bányászt szombat este egy fémszerkezet alá szorulva látták meg a mentők, és nem észleltek életjeleket. Vasárnap reggelre az omladék által eltorlaszolt bányafolyosóban meg tudták közelíteni társukat, és a felszínre vitték, az orvosok azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani.
    A bányát szombat délelőtt egy földmozgás érte, miközben 250 vájár dogozott a föld alatt, tizenegyen közülük 900 méteres mélységben, ahol az omlás történt. Négyüknek sikerült megmenekülnie, heten azonban a föld alatt rekedtek. Közülük szombat estére már kettőt kimentettek, őket kórházban kezelik nem életveszélyes sérülésekkel.
    Négy ember után tovább folytatják a kutatást, az akcióban felváltva mintegy 200 bányamentő vesz részt. A mentési munkálatokat magas metángáz-koncentráció és a magas hőmérséklet is nehezíti, valamint az is, hogy időközben újabb kisebb földmozgás történt.
    A baleset helyszínére szombat este ellátogatott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, s a lengyel államfői hivatal közleménye szerint Andrzej Duda elnök is folyamatosan figyelemmel követi a fejleményeket.
    A cseh határ közelében, Jastrzebie-Zdroj település mellett található Zofiówka bányában kőszenet termelnek ki, s a tulajdonos JSW csoport a kohászatban használt koksz legnagyobb európai előállítója.