József napja van. | 2024.03.19

Hatvan programmal várja az érdeklődőket idén a Margó Irodalmi Fesztivál

2018-05-06 13:30:00

Hatvan programmal, köztük szerzői estekkel, felolvasásokkal, színházi produkciókkal és koncertekkel várja az érdeklődőket a 11. Margó Irodalmi Fesztivál június 6. és 10. között a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

    A szervezők közleménye szerint a fesztivál Romsics Ignác és Szvoren Edina köteteinek bemutatójával indul, majd Garaczi László mutatja be Hasítás című új regényét. Dragomán Györgyöt sci-firől, technológiai változásokról és a digitális jövőről kérdezik majd, és a fesztiválon mutatják be Térey János Káli holtak című első prózaregényét.
    Mán-Várhegyi Réka Mágneshegy című regényét mutatja be, a Német Könyvdíjjal kitüntetett Terézia Mora A szerelem a földönkívüliek között című elbeszéléskötetével érkezik a Margóra. Krusovszky Dénes első regénye, az Akik már nem leszünk sosem is bemutatkozik a fesztiválon, Tisza Katával pedig Legjobb hely a városban te vagy című új verseskötetéhez kapcsolódva Szabó T. Anna beszélget egyebek mellett házasságról, válásról, traumafeldolgozásról, felelősségről és női szerepekről.
    A Margó-díjas Milbacher Róbert Léleknyavalyák avagy az öngyilkolás és egyéb elveszejtő szerek természetéről című második kötetével érkezik a fesztiválra, míg Schäffer Erzsébet ismét egy vallomásos kötettel lepi meg olvasóit, de fellép a Margón Babiczky Tibor, Boldizsár Ildikó, Szilasi László és Tolnai Ottó is. A fesztivál zárónapján, vasárnap este Kemény István új verseskötetét értelmezik át a költőtársak, majd átadják a Litera irodalmi portál Magyar ballada egyfelvonásos pályázatának díjait.
    A Margón mutatják be a Nádas Péter Világló részletek című nagyregényéről készített filmet, és új beszélgetéssorozat is indul, amelyben idén Oltai Katát, Vecsei H. Miklóst és Veiszer Alindát kérdezik olvasmányélményeikről. Koncertet ad a fesztiválon a Jónás Vera Experiment és az Esti Kornél, valamint az érdeklődők Radnóti Színház Esterházy Péter Az olvasó országa című publicisztikai kötete alapján készített előadását is megtekinthetik Bálint András, Gazsó György, Porogi Ádám és Sodró Eliza szereplésével, Dés András zenei kíséretében. Látható lesz a Nyáry Krisztián történetein alapuló Így viszik át című előadás is Döbrösi Laura, Bakonyi Alexa és Mohai Tamás szereplésével.
    Az ötnapos fesztivál hétvégéjén gyerekprogramok is várják a családosokat, június 9-én, szombaton a Margó irodalom- és olvasásnépszerűsítő gyerekprogramjain mutatja be Rutkai Bori és zenekara az Űrdöngölők című új lemezüket. Az érdeklődők az univerzum titkait fürkészhetik Farkas Róbert mesehősével, Eszes Rókával, emellett a kisebbek gyerekfoglalkozásokon vehetnek részt, a nagyobbak pedig irodalmi időutazáson az Időfutárral - olvasható a közleményben.