Auguszta napja van. | 2024.03.29

Táncház napja szombaton: élőzene, tánctanítás, gyerekprogramok

2018-05-04 17:45:00

Az ország különböző pontjain és határainkon túl is számos program hívja fel a figyelmet a táncházmozgalom értékeire a 7. táncház napján, szombaton.

    Nagy Viktória, a Hagyományok Háza kulturális szervezője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában elmondta: a rendezvény központi helyszíne a budapesti Liszt Ferenc tér, ahol egész nap tánc- és énektanítással, gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozással, az Írók Boltjában népmesével várják az érdeklődőket. Egész nap élőzene szórakoztatja a közönséget.
    Mint mondta, pénteken a Zeneakadémián múltidéző beszélgetést szerveznek Kallós Zoltán emlékére. Ezt követően ünnepi gálakoncertet tartanak és átadják a Halmos Béla-díjakat. A táncház napja beharangozására különböző programokat, flashmobokat is szerveznek.
    A Liszt Ferenc téri egész napos program után este közösen vonulnak át a résztvevők a Rácskertbe, a rendezvény hivatalos esti táncházába. A Rácskertben fellép a Zagyva Banda, a házigazda pedig Szente János lesz.
    Nagy Viktória felidézte, hogy az első táncház napját 2012-ben szervezték meg, a táncházmozgalom elindulásának 40. évfordulója alkalmából. A rendezvényt azért tartják május első szombatján, mert az első táncház 1972. május 6-án volt, és az esemény emlékére, az ehhez az időponthoz legközelebb eső szombaton szervezik meg a táncház napját minden évben, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesülettel közösen.
    Hamar Dániel, a Muzsikás Együttes alapító tagja elmondta: maga a táncház egy esemény, Erdélyből, Szék városából származott, azt próbálták átültetni több mint négy évtizede. Akkor újdonságnak számított az, hogy egy falusi hagyományt városi közegben próbáljanak meg életben tartani. A táncházak nemcsak a hagyományt őrzik, hanem modern városi szórakozási formáról van szó, amelyben a fiatalok jól érzik magukat, közösséget alkotnak, szerelmek szövődnek. Emellett olyan hungarikumról, amelyet az egész világ megpróbál utánozni - mondta.
    Hozzátette: 45 éve alakult a Muzsikás Együttes, ezalatt megtapasztalták ennek a zenének, táncnak az erejét, nemcsak itthon, hanem szerte a világban. Óriási örökségünk, nagy kincsünk, amire nagyon kell vigyázni. Ezáltal meg tudjuk mutatni, hogy kik vagyunk mi, magyarok - fogalmazott.