Auguszta napja van. | 2024.03.29

Márciusban a vártnál kevésbé nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

2018-05-04 16:11:00

Az elemzői várakozásokhoz képest kevésbé nőtt az euróövezet kiskereskedelmi forgalma márciusban.

    Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy márciusban szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest az euróövezetben. Az Európai Unió egészében 0,1 százalékos csökkenést regisztráltak. 
    Februárban az euróövezet 19 tagállamában 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,4 százalékkal bővült.  
    Az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom márciusi alakulása elmaradt a piaci várakozásoktól. Szakértők a kiskereskedelmi forgalom 0,5 százalékos havi növekedést várták.  
    Havi összevetésben a legnagyobb csökkenést Írországban (-1,7 százalék), Lengyelországban (-0,8 százalék), Nagy-Britanniában (-0,7 százalék) és Németországban (-0,6 százalék) regisztrálták márciusban. 
    A legnagyobb mértékben, 2,3 százalékkal Lettországban nőtt márciusban a kiskereskedelmi forgalom februárhoz képest. Portugáliában 1,8 százalékos, Ausztriában és Svédországban pedig egyaránt 1,3 százalékos növekedést jegyeztek fel. 
    Az egy évvel korábbival összevetve az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom naptári kiigazítással 0,8 százalékkal nőtt az euróövezetben és 1,8 százalékkal az Európai Unióban. 
    Éves összevetésben Máltán nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom márciusban, 8,6 százalékkal. A második legnagyobb növekedés Magyarországon volt 7,2 százalékkal, amelyet Lettország követett 6,5 százalékkal. 
    Németországban csökkent a legjelentősebben, 1,3 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom az idén márciusban az egy évvel korábbihoz képest, majd Szlovénia következett 0,5 százalékkal.