Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: újabb migrációs hullámot válthat ki a marrákesi nyilatkozat

2018-05-03 12:59:00

Újabb migrációs hullámot válthat ki a rabati folyamat keretében Marrákesben elfogadott nyilatkozat, ezért nem csatlakozott Magyarország a politikai deklarációhoz - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

    Szijjártó Péter hozzátette: a 31 európai és 26 afrikai ország részvételével megtartott tanácskozáson elfogadott deklaráció ugyanis arról szól, hogy a migráció olyan pozitív folyamat, amelyet ösztönözni kell. Ezért új migrációs csatornákat kell nyitni, és nem lehet jogi státuszuk alapján különbséget tenni migráns és migráns között - ismertette .
    Mint elmondta, a nyilatkozat szerint - amelyet egyedül Magyarország nem támogatott - az európai országok az afrikaiak álláspontját támogatják. Ez pedig teljesen ellentétes az egy évtizede elindult rabati folyamattal, aminek éppen az volt a célja, hogy az európai támogatásokat olyan fejlesztésekre használják Afrikában, amelyek csökkentik az elvándorlást - hangsúlyozta.
    Közölte: a magyar kormánynak a választóktól kapott felhatalmazás alapján "kutyakötelessége", hogy minden alkalommal hangoztassa bevándorlásellenes álláspontját.
    Arról is szólt: tisztességtelen és méltánytalan az osztrák kormány azon döntése, amelynek nyomán csökkenhet azon Ausztriában dolgozó magyarok családi pótléka, akiknek a gyerekei Magyarországon élnek. Ők ugyanannak az adó- és járulékfizetési kötelezettségnek tesznek eleget, mint az osztrák állampolgárok, ezért az európai szerződések értelmében ugyanolyan mértékű juttatások is illetik meg őket - mondta.
    Az Európai Bizottságnak (EB) ebben a helyzetben lépnie kell és nem hozhat más döntést, mint azt, hogy az osztrák kormány megsérti az európai jogszabályokat - közölte a tárcavezető.
    Szijjártó Péter csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ugyancsak a Marrákesben elfogadott nyilatkozatot bírálva felidézte, Dimitris Avramopoulos, az EB migrációért felelős biztosa egyenesen úgy fogalmazott: azért kell támogatni a migrációt, mert miközben Afrikában nő a népesség, Európában csökken. Ez a miniszter szerint oda vezetne, hogy az afrikai népesedésből oldaná meg Európa a népesedési kihívásokat.
    A magyar kormánynak ezzel szemben az az álláspontja, hogy a demográfiai kihívásokat saját magunknak kell megoldanunk a családok támogatásával, a szakképzés és az oktatás modernizálásával - fűzte hozzá.
    A családi pótlék csökkentésére vonatkozó osztrák kormánydöntéssel kapcsolatban megerősítette azt az álláspontot, hogy európai alapjogot sért Ausztria.
    Magyar embereket akárhol ér méltánytalanság vagy hátrányos megkülönböztetés, a magyar kormánynak kötelessége fellépnie ez ellen - mondta Szijjártó Péter.