Gedeon napja van. | 2024.03.28

Új elnökséget választott a Kazinczy Ferenc Társaság közgyűlése

2018-04-29 07:59:00

Új elnökséget választott a Kazinczy Ferenc Társaság szombati tisztújító közgyűlésén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen.

     A jelenleg több mint kétszáz tagú társaságot többségükben nyelvészek, irodalmárok, pedagógusok, múzeumigazgatók, közgyűjteményi dolgozók, írók, újságírók, költők és más kulturális területen dolgozó szakemberek alkotják.
    Kováts Dániel nyugalmazott főiskolai tanár, irodalmár, nyelvművelő, tiszteletbeli örökös elnök a közgyűlésen felidézte, hogy a Kazinczy Társaságot 34 évvel ezelőtt tízen alapították meg a sátoraljaújhelyi Zempléni Levéltárban. A kezdetben regionális tevékenységet folytató társaság az évek alatt országos, majd Kárpát-medencei hatású szervezetté vált.
    A Kazinczy Ferenc Társaság az elmúlt 34 év alatt mintegy 160 kötetet adott ki, emellett számtalan konferenciát, helytörténeti - nyelvi programot és előadást szervezett - hangzott el.     Kováts Dániel hangsúlyozta: az új tisztségviselők megválasztásával nemzedékváltás következik be a szervezetben. Nem vállal már tovább tisztséget a társaságban Fehér József nyugalmazott múzeumigazgató, aki csaknem negyedszázadon át irányította a civil szervezetet, hasonlóképpen az alelnök Bojtor István nyugalmazott református lelkész, valamint az eddigi titkár, Kiss Endre József a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának nyugalmazott igazgatója sem.     A közgyűlés egyhangúlag Nyiri Pétert, a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumának igazgatóját választotta a társaság elnökévé. Az alelnöki tisztet Kércsi Tibor az encsi városi könyvtár vezetője, valamint Ringer István a sátoraljaújhelyi Kazinczy