Auguszta napja van. | 2024.03.29

Olasz kitüntetéseket vehetett át Barna Imre, Lukácsi Margit és Sass Sylvia

2018-04-27 17:15:00

Magas rangú olasz állami kitüntetéseket vehetett át Barna Imre műfordító, szerkesztő; Lukácsi Margit műfordító, italianista és Sass Sylvia operaénekes Budapesten Massimo Rusticótól, Olaszország magyarországi nagykövetétől.

    Barna Imre az Olasz Köztársaság Érdemrendjének tisztikeresztjét kapta meg az olasz irodalom műveinek magyarra fordítása érdekében végzett több évtizedes tevékenységéért.
    A nagykövetség által az MTI-hez eljuttatott indoklás kiemeli, hogy Barna Imre szerkesztői munkájával és irodalom-népszerűsítő tevékenységével is segített megismertetni Magyarországon az olasz kultúrát.
    Lukácsi Margit az Olasz Csillagrend lovagkeresztjét vehette át csütörtökön az olasz nagykövet budapesti rezidenciáján. Mint a laudáció emlékeztet, Lukácsi Margit nevéhez több mint harminc 20. századi olasz mű - többek között Luigi Pirandello, Pier Paolo Pasolini, Andrea Camilleri, Maria Bellonci, Bernardo Bertolucci, Cesare Pavese, Mario Soldati, Tommaso Landolfi és Antonio Tabucchi alkotásainak - magyarra fordítása fűződik.
    Sass Sylvia operaénekesnek szintén az Olasz Csillagrend lovagkeresztjét adta át Massimo Rustico. Az indoklás szerint a világhírű énekesnő a hetvenes évek óta a világ számos operaszínpadán keltette életre Giuseppe Verdi operáinak hősnőit, de több más olasz zeneszerző, így Puccini, Bellini vagy Monteverdi műveit is tolmácsolta, mindemellett pedig a Római Magyar Akadémián 2013 és 2015 között mesterkurzusokat is tartott.