Gedeon napja van. | 2024.03.28

Minden eddiginél több pincészet csatlakozott idén a régiós bormárkához 

2018-04-26 18:40:00

Minden eddiginél több, 28 észak- és dél-balatoni pincészet részvételével készült el a régió közösségi bormárkája, a BalatonBor harmadik évjárata.

    A BalatonBor 2016-ban debütált a régió vezető pincészeteit és éttermeit tömörítő Balatoni Kör és a Rizling Generáció borszakmai összefogás közös kezdeményezéseként.
    A koncepció lényege, hogy az előírt feltételeknek megfelelő és a vakkóstoló próbáját kiálló balatoni pincészetek olaszrizlingjei egységes dizájnnal ellátott palackokban, közös brand alatt, de saját néven jelennek meg a piacon - mondta el az MTI-nek a 2017-es évjárat csütörtöki budapesti bemutatóján a Balatoni Kör elnöke.
    Laposa Bence hangsúlyozta, hogy az összefogást szimbolizáló termék a Balaton körül gazdálkodók piaci helyzetének javítását, hosszú távon pedig az integrátori rendszer előmozdítását, a balatoni szőlők megújítását és stabil piacok kiépítését célozza.
    A BalatonBor harmadik évjáratához csatlakozni kívánó pincészetek tételeit úgynevezett origó rendszerű vakkóstolón bírálták el, így idén 28 termelő vehet részt a kezdeményezésben; ők összesen 60 ezer palack BalatonBorral jelennek meg a piacon csütörtöktől.
    Dobosi Győző, a Rizling Generáció tagja hozzátette, a következő termékkategória a szűkebb balatoni termőhelyek karakterét bemutató hegyborokkal jön létre, ennek előkészületei már folyamatban vannak.
    Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője felhívta a figyelmet az összefogás által először megjelentetett térképre, amely a Balaton körüli minőségi éttermeket, borászatokat, bisztrókat gyűjti össze.
    Más borvidékeken is körvonalazódik a BalatonBorhoz hasonló összefogás: Villányban már megjelent a RedY bisztróbor, és egyeztetések zajlanak az EgerBor koncepciójával kapcsolatban is - mondta el Kardos Gábor.