Andrea napja van. | 2024.04.18

Börtön- illetve fegyházbüntetést kaptak a turistákat a Gellért-hegyen kirablók

2018-04-26 12:30:00

Első fokon, nem jogerősen börtön- illetve fegyházbüntetésre ítélte a Budai Központi Kerületi Bíróság azt a négy vádlottat, akik a Gellért-hegyen lengyel és kínai turistákat, valamint magyarokat raboltak ki. A négy vádlottból hármat végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság - közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel. 

    Ibolya Tibor közleményében azt írta, az I. és XII. kerületi ügyészség 2017 májusában nyújtotta be a vádiratot fegyveresen, felfegyverkezve, csoportosan és bűnszövetségben elkövetett rablás és más bűncselekmények miatt. A vádirat szerint a vádlottak - egy az elkövetés idején 16 éves fiú, egy 23 éves férfi, valamint női társaik, akik közül az egyik akkor 20, a másik 18 éves volt - 2016 szeptemberében megállapodtak, hogy rablásokkal szereznek maguknak pénzt. 
    A rablások helyszínéül a Gellért-hegyet választották, mert a sziklás, bokros részeken a járókelők kevésbé észlelhetik a támadásokat. A rablásokhoz a fiatalkorú egy gáz- és riasztópisztolyt, míg férfi társa egy zsebkést vett magához, a két nő feladata a figyelés volt. 
    A vádlottak 2016. szeptember 6-a és 21-e között - négyük közül változó részvétellel - két kínai, illetve egy lengyel turistát, és két magyar férfit raboltak ki, a náluk lévő fegyverrel, valamint késsel fenyegetve telefont, fényképezőgépet, készpénzt tulajdonítottak el.
    A főügyész közlése szerint a kerületi ügyészség vádirata alapján az ügy fiatalkorú vádlottját a Budai Központi Kerületi Bíróság 3 év 8 hónap fiatalkorúak börtönbüntetésére, felnőtt férfi társát 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre, míg az idősebb nőt 5 év végrehajtandó, a nála fiatalabbat pedig 1 év 8 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős.