Auguszta napja van. | 2024.03.29

A tejfölök felét kifogásolta a Nébih vizsgálata

2018-04-26 11:59:00

A 20 százalékos tejfölök majdnem felét találta élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból kifogásolhatónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztje, minden vizsgált termék tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült.

    A hivatal honlapján csütörtökön közzétett közlemény szerint a 29 magyar és 2 külföldi tejfölre kiterjedő vizsgálat azt is nézte, hogy termékek megfelelnek-e a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak.
    A Nébih a vizsgálatot követően 15 termékkel, illetve gyártóval szemben indított eljárást. Túlnyomó részük csupán figyelmeztetésben részesült, 3 gyártóval szemben viszont összesen 700 ezer forint élelmiszerellenőrzési bírságot szabtak ki.
    A közlemény szerint a vizsgált tejfölöket nem hamisították növényi zsírral és más adalékanyaggal, lisztet sem találtak bennük. Utóbbit állományjavító vagy sűrítő anyagként használják.
    Egy tejföl penészes volt, romlott árunak minősült, egy másikban pedig a tejsavbaktériumok száma nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget, ráadásul a csomagolásán nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket. Jelölési hibának minősítették a gluténmentes megjelölést is, hiszen minden tejföl természetes módon gluténmentes, ezért a Nébih szerint a kifogásolt termék nem létező értéktöbbletet sugallt.
    A leggyakoribb hiba az alacsony zsírtartalom volt, ennek értéke 13 tejfölnél nem érte el a csomagoláson feltüntetett értéket. Az egyik külföldi terméknél az eltérés több mint 10 százalék volt, a többinél csak kis mértékű különbséget találtak.
    A részletes vizsgálati eredmények a Nébih honlapján olvashatók.