Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egyesült Államok: újabb szövetségi bíró döntött a DACA-program érvényben tartásáról 

2018-04-25 18:50:00

Újabb szövetségi bíró döntött az illegális bevándorló szüleikkel az Egyesült Államokba gyermekként érkezett, majd ott felnőtt fiatalok védelmét szolgáló DACA-program érvényben tartásáról. 

    John Bates, a Washingtonban lévő szövetségi kerületi bíróság bírája szerdára virradóra tette közzé döntésének 60 oldalas indoklását. 
    Az igazságügyi minisztériumnak a DACA-program felfüggesztését kimondó döntésére utalva Bates bíró leszögezte: "a DACA-program eltörlése önkényes volt, mert a minisztérium nem adott kielégítő magyarázatot arra, hogy a program törvénytelen volna". A kormányzatnak tehát el kell fogadnia a DACA-programot, és kötelessége fogadni a programba újonnan jelentkezőket is - vonta le a következtetést a bíró.     A Késleltetett Eljárás a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA) nevű programot az előző amerikai elnök, Barack Obama hirdette meg elnöki rendelettel 2015-ben és célja az volt, hogy megóvja a kitoloncolástól azokat a fiatalokat, akiket az illegálisan az Egyesült Államokba érkező szüleik kisgyermekként hoztak magukkal, majd itt is nőttek el. A programban - ellenőrzés után - résztvevő fiatalok jogszerűen tanulhatnak és dolgozhatnak az Egyesült Államokban. Donald Trump kormányzata tavaly szeptemberben hirdette meg, hogy az idén márciustól felfüggeszti a programot, és kongresszustól azt kérte, hogy márciusig dolgozzon ki olyan átfogó bevándorlási törvénytervezetet, amely magában foglalja a DACA-ban érintett, mintegy 700-800 ezer fiatal sorsának rendezését is. A kongresszus azonban - a demokrata párti törvényhozók ellenállása miatt - egyelőre nem terjesztett elő erre vonatkozó törvényjavaslatot. 
    A még George W. Bush által kinevezett John Bates a harmadik szövetségi bíró, aki visszautasította a DACA felmondását. Korábban egy kaliforniai és egy New York-i bíró hozott hasonló döntést. 
    Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Devin O'Malley szerdán leszögezte: a kormányzat változatlan meggyőződése, hogy jogszerűen jár el, és Bates bíró döntése sem befolyásolja eddigi álláspontját. A tárca azzal érvelt, hogy az elnöki rendelettel életre hívott program megkerülte a kongresszus jóváhagyását, ezért eleve törvényellenes.