Andrea napja van. | 2024.04.18

NGM: kétmilliárd forintos pályázat bölcsődei és óvodai konyhafejlesztésre

2018-04-24 17:40:00

A gyermekétkeztetés színvonalának további emelését célozva a kormány hazai költségvetési forrásból idén kétmilliárd forinttal járul hozzá az infrastrukturális feltételek javításához - mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek. 

    Berczik Ábel kiemelte: ennek eredményeként akár több száz településen létesülhetnek vagy újulhatnak meg bölcsődei és óvodai konyhák, étkezők.
    Felidézte: a kormány 2015-ben hívta életre azt a pályázati konstrukciót, amelynek keretében az önkormányzatok és társulásaik a rendelkezésre álló európai uniós források mellett hazai költségvetési támogatásban részesülhetnek a gyermekétkeztetéshez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseikhez. Hozzátette: az elmúlt években 387 településen 9 milliárd forintból valósulhatott meg óvodai konyhák modernizációja, így a gyermekek jobb minőségű, egészségesebb ételeket kaphatnak, miközben csökkennek a családok gyermeknevelési kiadásai is.
    Fontos változás, hogy idén a települések már nemcsak óvodai, hanem bölcsődei konyhák létesítésére vagy korszerűsítésére is pályázathatnak - hívta fel a figyelmet Berczik Ábel, egyúttal emlékeztetett: a pályázati feltételek egyebekben nem változtak a tavalyi évhez képest. Az egyes önkormányzatok az adóerő-képességük alapján kaphatnak legfeljebb 40 millió forint vissza nem térítendő támogatást saját önerő biztosítása mellett.
    A pályázatok értékelésekor az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság (NÉBIH) minőségvezérelt közétkeztetési programjában megszerzett minősítés, illetve az energetikai korszerűsítés kiemelt szempontként jelenik meg. Előnyt élveznek továbbá azon települések, amelyek korábban sikeresen pályáztak óvodai kapacitásbővítésre vagy mini bölcsődei férőhelyek kialakítására - tudatta a helyettes államtitkár.
    A pályázatokat az ebr42 önkormányzati információs rendszeren keresztül a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani legkésőbb július 5-ig. A megítélt támogatások 2019. december 31-ig használhatók fel.