Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csongrád megyében folytatja panasznapsorozatát az ombudsman

2018-04-24 09:15:00

Csongrád megyében folytatja helyi panasznapsorozatát június 5-én és 6-án Székely László, az alapvető jogok biztosa, az állampolgári beadványok gyűjtése szerdán kezdődik el - tájékoztatta az ombudsmani hivatal az MTI-t.

    A közlemény szerint a helyi panasznapok egyik fontos célja az, hogy az állampolgárok közvetlenül is kérhessék az ombudsman segítségét, ha úgy látják, hogy valamely hatóság vagy közszolgáltató szerv sérelmet okozott nekik, és azt nem követte elfogadható megoldás.
    A jogszabályok alapján az alapvető jogok biztosa azoknak nem tud segíteni, akik ügyükben nem merítették ki a rendelkezésre álló közigazgatási jogorvoslati lehetőségeket vagy akiknek az ügye 1989. október 23-a előtt indult, akik esetében a hatóság egy évnél régebben hozta meg jogerős határozatát, illetve ha az ügy elbírálása ügyészi és bírói hatáskörbe tartozik.
    Csongrád megye járási székhelyeinek polgármesteri hivatalaiban szerdán panaszládákat helyeznek el, amelyekben május 14-ig gyűjtik az állampolgári beadványokat. A látogatás során a megye lakosainak alkalmuk lesz arra is, hogy - ha a beadványt bármilyen okból nem tudták eljuttatni az alapjogi biztoshoz - panaszaikat személyesen adják elő az ombudsman megbízott munkatársainak.
    A tapasztalatok szerint nem mindenki tud panaszával a szokásos módokon a biztoshoz fordulni. Sokan nem tudják például e-mailben bejelenteni a panaszukat, másoknak gondot okoz a beadvány megfogalmazása - ezért a panaszbejelentésnek nincs formai előírása -, és vannak, akik nem képesek vagy csak nehézségek árán tudnának Budapestre utazni, hogy az ombudsman hivatalában adják elő a sérelmeiket. Ezért tart az ombudsman munkatársaival együtt a megyeszékhelyeken panasznapokat, ahol találkozhat a panaszosokkal - áll a közleményben.