Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jó egészségi állapotban van az a magyar kutató, aki ebolavírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát

2018-04-23 15:59:00

Jó egészségi állapotban van és továbbra is tünetmentes az a magyar kutató, aki ebolavírussal szennyezett tűvel szúrta meg magát. A tudóst továbbra is elkülönítve kezelik - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az MTI-nek hétfőn.

    A baleset az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában április 13-án állatkísérletek során történt.
    Szlávik János hétfőn elmondta, a hétfői nap még kritikus, hiszen az ebola átlagos lappangási ideje 8-10 nap, azonban eddig semmi tünet nem utal arra, hogy a vírus a kutató szervezetében elszaporodott volna.
    Hozzátette: a virológus 24 órán belül megkapta a szükséges védőoltást, és antivirális kezelést is kezdtek nála.
    A főorvos elmondta, mind a kapott oltóanyag, mind a virális szer kísérleti készítmény, azonban az oltást korábban sikeresen alkalmazták ebolajárványoknál. Jelen esetben is mérlegelni kellett, hogy a kutató megkapja-e a készítményeket, végül a virológusok és a klinikusok az oltás beadása és a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek - ismertette.
    Ezek a készítmények bizonyítottan hatékonyak az ebolára - tette hozzá a infektológus főorvos.
    A 21 napos karantént még fent tartják, a járványügyi hatóság dönt majd a karantén feloldásáról - mondta Szlávik János, hozzátéve, hogy abba a helyiségbe, ahol a tudóst megfigyelik, védőfelszerelés nélkül senki nem léphet be.
    Kifejtette, az ebolavírus levegővel nem, csak fertőzött testnedvekkel terjed, tünetei a magas láz, fejfájás, hányás, agyvelőgyulladás és vérzés.
    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinál az eset kapcsán mindent, és minden nap jelentés a kap tudós állapota felől.
    Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) kommunikációs osztálya múlt pénteken közölte az MTI-vel, hogy filovírussal végzett munka során baleset történt az OKI Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában.
    A közleményben hangsúlyozták: a baleset után azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, "ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent". 
    A filovírus-családba tartozik az ebola- és a Marburg vírus, mindkettő vérzéses lázzal jár.