Gedeon napja van. | 2024.03.28

Migrációkutató: afganisztáni csoportok jelenhetnek meg a balkáni útvonalon

2018-04-23 11:30:00

A Migrációkutató Intézet munkatársa szerint afganisztáni kötődésű migrációs csoportok jelenhetnek meg a balkáni útvonalon.

    Kövecsi-Oláh Péter az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában arról beszélt, hogy Iránon keresztül Afganisztánból és Pakisztánból több százezer ember érkezett Törökországba, ahol a hivatalos adatok szerint jelenleg 170 ezer afganisztáni menekültről tudnak, és erre a tömegre nem vonatkozik az Európai Uniós és a Törökország által 2016 márciusában megkötött szerződés.
    Ezért nem csodálkozna azon, hogy ha a balkáni útvonalon a korábbi évekhez képest vagy a megszokottaktól eltérően nem szíriai, illetve iraki migrációs csoportok jelennének meg, hanem afganisztáni kötődésűek - tette hozzá.
    Kövecsi-Oláh Péter szólt arról is, hogy Pakisztánban nagyjából kétmillió afgán menekültről tudnak, Iránban pedig hosszú évtizedek óta két-három millió afganisztáni él.
    A török miniszterelnök-helyettes korábban arról beszélt, hogy tudomása szerint Iránból nagyjából másfél millió afganisztáni kötődésű ember kész arra, hogy elhagyja Iránt Törökország felé - mondta a kutató.
    Kövecsi-Oláh Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt emelte ki, hogy nem oldódtak meg a "problémagócok", így nincs, ami meggátolná a migráció további erősödését.