Sára napja van. | 2019.01.19 | MNB középárfolyam:

Novák Katalin: csak akkor lehet erős Európa, ha erős családokra épül

2019-04-22 07:59

Csak erős családokon alapulhatnak az erős európai nemzetek, az erős Európának előfeltétele, hogy erősek legyenek az európai családok  - jelentette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Pozsonyban szombaton.

    Az államtitkár erről a The Europe we want - Conservative Summit nevet viselő pozsonyi konferencián beszélt, amelynek súlyponti témáit a házasság és a család intézményének helyreállítása és a demográfiai fejlődés kihívásai adták. 
    Novák Katalin rámutatott: a visegrádi országok, de egész Európa számára is nagyon komoly kérdés, hogy a demográfiai problémákra saját vagy külső erőforrások jelenthetik a megoldást.     Hangsúlyozta: Magyarország álláspontja ebben a kérdésben határozott, a belső erőforrásokat kell erősíteni, és e tekintetben a visegrádi országok között is egyetértés van. Kifejtette: meg kell nézni, hogy miért nem születik elegendő gyermek, mi tántorítja el a fiatalokat a gyermekvállalástól, milyen akadályok állnak az útjukban, és miként lehet segíteni őket ezek leküzdésében.
    "Ez a mi válaszunk a demográfiai kihívásokra, nem pedig az, hogy kívülről telepítsünk be embereket, hogy kívülről hozzunk be erőforrásokat" - szögezte le Novák Katalin. 
    Kiemelte: a betelepítés, az erőforrások kívülről történő behozatala csak látszatmegoldás egy olyan problémára, amelyet európai szinten még meg sem fogalmaztak.
    Az államtitkár beszélt a család fontosságáról, a család intézményének és annak jelenlegi formájának megőrzéséről is, hangsúlyozva: a családi értékek nagyon fontosak, és azok mellett következetesen ki kell állni.

(címlapfotó: novakkatalin.hu)