Sára napja van. | 2019.01.19 | MNB középárfolyam:

Időjárás-jelentés

2019-04-21 17:40

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa nyugati és középső részének időjárását anticiklon alakítja, de még a Földközi-tenger partvidékén, Ukrajna és Fehéroroszország területén is érezteti hatását. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem, vagy csak elvétve érkezik jelentés. Csak a Pireneusi-félsziget délnyugati részén van több felhő egy ott örvénylő, elöregedő ciklon miatt. A csúcshőmérséklet többnyire 20 és 27 fok között alakul, ennél hűvösebb csak a felhősebb portugál tájakon, illetve Kelet-Európában van. Az anticiklon peremén gyenge hidegfront vonul, jelenleg a Finn-öböltől Dél-Svédországon át a Fríz-szigetekig húzódik. Csak kisebb körzetekben okoz felhősödést, és elszórtan záporokat. A ciklonhoz kapcsolódó melegfront a Finn-öböltől északra helyezkedik el. Tőle északra Finnországban és Észak-Oroszországban télies időjárás uralkodik havazással és fagypont alatt maradó hőmérséklettel. A fent említett hidegfront vasárnap estig a Kárpát-medence időjárására is hatással lesz: a mögötte érkező hideg légtömeg csak részben szivárog be a Kárpát-medencébe, de az emelő hatása miatt megnő a záporok, zivatarok esélye.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig
    ---------------------------------------------------
    Szombaton derült, száraz idő lesz, vasárnap viszont a fátyolfelhők mellett már több gomolyfelhő képződhet, amelyekből az ország északkeleti harmadán és az Alpokalján néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A déli, délnyugati szél vasárnap északnyugatira, nyugatira fordul, és időnként megélénkül.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban többnyire 4 és 10 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken 1, 3 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22 és 27 fok között valószínű.