Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2018-04-18 17:22:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa középső területeinek időjárását markáns anticiklon alakítja, így Portugáliától Fehéroroszországig napos, eseménytelen az időjárás. Észtországtól keletre ugyanakkor ciklon örvénylik, emiatt ott többfelé esik - néhol jelentősebb mennyiségű - eső. Jelentős a hőmérsékleti kontraszt a térségben; Észtország nyugati felén és Dél-Finnországban csak 3, 5, míg Moszkva környékén 20, 21 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. De nem csak ott, hanem másutt is tavaszias az idő, Dániától délre 19 és 25 fok közötti a jellemző csúcsérték. Eközben Norvégia és a Brit-szigetek fölött hullámzó frontzóna helyezkedik el, emiatt az Ír-tenger menti területeken is jelentősebb csapadék esett az elmúlt 24 órában. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását az említett anticiklon alakítja, száraz, kissé melegebb levegő áramlik hazánk fölé.

    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------
    Estétől mindenütt kiderül az ég. Csütörtökön a Tiszától nyugatra derült, napos idő várható, de keleten is csak kevés gomoly- és fátyolfelhő zavarhatja a többórás napsütést. Csapadék nem várható. Éjszakára mérséklődik a légmozgás, csütörtökön  csak helyenként a keleti megyékben lehet erős széllökés.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 fok között valószínű, de elsősorban az Északi-középhegység völgyeiben ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 22 és 25 fok között várható.