Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vegyesen értékelik a belügyminiszter lemondását a szlovák lapok

2018-04-17 14:30:00

Vegyes véleményeket fogalmaztak meg a keddi pozsonyi lapok Tomás Drucker belügyminiszter előző napi lemondásáról, egyesek jó lépésnek, mások feladásnak, abszurdumnak vagy gyávaságnak értékelték a döntését. 

    Tomás Drucker a belügyminiszteri posztról történt távozásával a legjobbat tette, amit tehetett, de nem lesz könnyű olyan embert találni a helyére, aki elvállalja a tárca vezetését - vélekedett a pozsonyi Hospodárské Noviny (HN) gazdasági-közéleti lap keddi cikkében megszólított politológus, Tomás Koziak. Hozzátette: válságmenedzsert kell majd találni Drucker helyére, aki a kormányátalakításkor először nem is akarta elfogadni a felkínált belügyi tárca vezetését. Úgy fogalmazott, hogy Drucker "malomkövek közé szorult", mert egyidejűleg kellett volna megfelelnie pártjának, a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokráciának a tárca vezetéséről alkotott elképzeléseinek és a közvélemény egy része elvárásainak is. 
    Drucker a közvélemény megnyugtatását tartotta a feladatának, de elismerte, hogy erre nem képes - írta a belügyminiszter távozásáról "Bedobott törülköző" című cikkében a Pravda, amely szerint elképzelhető, hogy Drucker nem csak a tárca éléről, hanem a politikából is távozni fog. A baloldali pozsonyi lap által megszólaltatott egyik elemző úgy vélekedett: Drucker egyszerűen elébe ment annak, hogy belátható időn belül valószínűleg az ő lemondását kezdték volna követelni.
    Az év legabszurdabb politikai történésének nevezte Drucker lemondását a liberális Sme, amely szerint a miniszter távozása egy újabb szög a legerősebb kormánypárt koporsójába. A lap egy másik cikkében gyávának, szemtelennek és veszélyesnek minősíti Drucker lemondását, amellyel a miniszter a cikk írója szerint kinevette azokat, akik még hittek abban, hogy az új összetételű kormány mégiscsak hoz majd új politikai kultúrát magával.