József napja van. | 2024.03.19

Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Kázsmárkon

2018-04-16 15:40:00

Kázsmárk Község Önkormányzata és konzorciumi partnerei, az Abaújrakezdés Közhasznú Egyesület, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 2018. április 1-én kezdte meg a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Kázsmárk településen" című EFOP-1.6.2-16 azonosító számú pályázatának megvalósítását. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 197.756.390 forintból valósul meg.

Az említett településen - a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján - olyan területek kerültek kiválasztásra, ahol a mélyszegénység fokozottan jellemező.

A sikeres pályázat célja, hogy a szegregált lakókörnyezetben élő hátrányos helyzetű családoknak nyújtson segítséget speciális programokkal, rendezvényekkel, melyeket a megvalósítók a település sajátosságai szerint állítottak össze. A komplex programok során olyan - egyénre, családokra szabott–programok jelennek meg, melyek növelik a munkába állás esélyeit, továbbá olyan szakképzettségek megszerzésére is lehetőséget ad, mint például kiskerti növénytermesztő, konyhai kisegítő, zöldterületi kisgépkezelő.

Kiemelt szerepet kapnak a kulturális-, prevenciós-, szociális-, sport-, művészeti-, közösségfejlesztő és egészségmegőrző, illetve - a fiatalabb generáció számára - szabadidős programok, köztük kirándulások és táborok is.A fejlesztő és felzárkóztató tevékenységekben elengedhetetlen a folyamatos és egyénekre szabott szociális- valamint szakértői munka, melyet képzett szakemberek látnak el. Az érintett területen a közös munka egyik színteréül Csillag „Cserhaj" szolgáltató pont is létesül.

A projektcélja, hogy a településrészek szegregációs jellege csökkenjen és hasznos, a későbbiekben felhasználható segítséget nyújtson az ott élőknek.