József napja van. | 2024.03.19

"Magadért sportolj" - programsorozat a prevenciós egészségfejlesztésért

2018-04-16 14:05:00

Magyarország kevésbé fejlett régióiban 43 500 embert mozgat meg trénerek segítségével a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) a "Magadért sportolj" elnevezésű programsorozattal, melynek célja a prevenciós egészségfejlesztés.

    A március elején indult EFOP-1.8.6-17 projekt (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) tervezett időtartama három év. A "Példaképek részvételével zajló sportprogramok" 24 alkalommal 24 kedvezményezett településen zajlanak majd, a "Garantált sportprogramokat" pedig 808 alakalommal 808 kedvezményezett településen rendezik meg a helyi igényeket, az infrastruktúrát, a lakosság nemi, korbéli és egészségi állapotát figyelembe véve. Emellett 18 egészségfejlesztő testmozgásról szóló lakossági kampányt, fórumot szerveznek - olvasható az MSZSZ közleményében.
     A kezdeményezők célja, hogy a programokkal hozzájáruljanak "a krónikus betegségek megelőzéséhez, a szűrések elterjesztéséhez, az egészségügyi ellátórendszer prevenciós szemléletformálási eredményeihez".
    A tájékoztatás kitér rá, hogy a magyar lakosság egészségi állapota jelenleg elmarad az ország társadalmi-gazdasági fejlettsége alapján elvárható szinttől, ezért a szervezők az Európai Unió 750 millió forintos támogatásával megvalósuló projekt segítségével igyekeznek megteremteni annak a lehetőségét, hogy a magyar lakosság egyre nagyobb része tapasztalja és élje át a mozgás jótékony hatásait. Már csak azért is - folytatódik a közlemény - mert a lakosság élethosszig tartó, rendszeres testmozgásra ösztönzése Magyarország és Európa gazdaságának és versenyképességének növeléséhez is elengedhetetlen.