József napja van. | 2024.03.19

A szalézi szerzetesrend előtt tisztelegtek a Terror Házában

2018-04-16 12:08:53

A szalézi szerzetesek embermentő munkájára emlékeztek a holokauszt-emléknap alkalmából a Terror Házában - mondta el B. Varga Judit történész, muzeológus az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

    A Terror Háza 2009 óta tematikus holokauszt-megemlékezéseket tart, évente kiemelve ezzel civilek, közösségek zsidóság megsegítésére végzett munkáját - tette hozzá.
    Elmondta: a holokauszt-emléknap alkalmából Antal Jánosra, a szalézi szerzetesrend tartományfőnökére és Ádám László atyára, az újpesti házuk igazgatójára emlékeztek, akik a népírtás idején a körzet zsidó lakosságának megsegítésére siettek.
    A szaléziak egy viszonylag fiatal szerzetesrend Magyarországon, 1913-ban az Esztergomi érsek meghívására telepedtek le a vidéken. Jelenleg is hazánk legszegényebb területein tevékenykednek, mottójuk: Légy vidám és tedd a jót! - fűzte hozzá.
    B. Varga Judit kitért arra is, hogy a Terror Háza legközelebb a Múzeumok éjszakáján, június 23-án emlékezik a szerzetesrendre.
    Az Országgyűlés 2000-ben meghozott döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány