Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bűnügyi vizsgálat folyik Donald Trump elnök ügyvédje ellen

2018-04-14 10:29:00

Bűnügyi vizsgálat folyik Donald Trump amerikai elnök ügyvédje, Michael Cohen ellen - került nyilvánosságra pénteken délután New Yorkban. 

    Az egyik manhattani bíróságra szövetségi ügyészek által benyújtott és pénteken nyilvánosságra került dokumentumok szerint Cohen ellen már hónapok óta folyik a bűnügyi nyomozás. 
    Az ügyészek szerint a vizsgálat nem Cohen ügyvédi tevékenységére összpontosít, hanem a "személyes üzleti megállapodásaira". A nyilvánosságra került dokumentumokban azonban kisatírozták azokat a szövegrészeket, amelyekből kiderülne, hogy a gyanú szerint Cohen milyen törvényeket sérthetett meg. Viszont az egyértelműen kiderül, hogy adócsalás és adatok eltitkolása miatt folyik nyomozás ellene. 
    Cohen New York-i irodájában és otthonában hétfőn jelentek meg a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai és a házkutatás során lefoglalták az ott talált dokumentumokat és a számítógépet, benne e-mailekkel és adatokkal. A hétfőn nyilvánosságra hozott információk még arról szóltak, hogy az FBI lefoglalta a Donald Trump elnökkel folytatott beszélgetések hanganyagait és leiratait is, amelyeknek titkosságát egyébként törvény védi. Pénteken az FBI közölte: a lefoglalt elektronikus levelek között egyetlen sincs, amely Donald Trumppal folytatott levélváltás volna. 
    A manhattani bíróságra benyújtott ügyészi dokumentum egyik lábjegyzetében szerepel az is, hogy bár az FBI hétfői házkutatására Robert Mueller, a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló különleges bizottság vezetője adott utasítást, a Cohen elleni nyomozás azonban nem függ össze az Oroszország szerepét firtató vizsgálattal. 
    Michael Cohen az az ügyvéd, aki a választási kampány idején 130 ezer dollárt utalt át egy pornószínésznőnek, állítólag azért, hogy hallgatásra bírja a Donald Trumppal tizenkét évvel korábban "bonyolított" egyéjszakás kalandjáról. A Stormy Daniels "művésznéven" szereplő nő azonban kitálalt, s arra hivatkozott, hogy a titoktartásra vonatozó egyezség nem érvényes, mert nem szerepel rajta Donald Trump aláírása. A nő további anyagi kártérítésért is pert indított. Cohen elismerte ugyan, hogy átutalta a pénzt a nőnek, de arról nem szólt, hogy miért tette ezt. Ekkor kezdődött meg a nyomozás ellene, esetleges törvénytelen kampányfinanszírozás gyanúja miatt. 
    Pénteken későn délután - miután nyilvánosságra kerültek az ügyészi beadványban foglaltak - benyújtotta lemondását Elliott Broidy, a Republikánus Országos Bizottság (RNC), azaz a párt vezető szervezetének egyik magas rangú tisztségviselője és adománygyűjtője. Nyilvánosságra került ugyanis az is, hogy Michael Cohen 2017-ben az ő nevében bonyolított le egy tárgyalást, és ennek nyomán 1,7 millió dollárt fizetett ki egy Playboy-modellnek, akit a nős Broidy teherbe ejtett.