Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM helyettes államtitkár: a szakképzésnek a valós gazdasági igényeket kell szolgálnia

2018-04-13 15:05:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint a szakképzésnek a valós gazdasági igényeket kell szolgálnia.

    Pölöskei Gáborné pénteken Debrecenben, a digitális szakképzési konferencián Az ipar és az oktatás együttműködése a digitalizálódó szakképzésben címmel tartott nyitóelőadásában azt mondta: Magyarország az ipar 4.0 stratégiával megalapozta az összehangolt tervezés lehetőségét a képzés területén is.
    "Ami kihívás a gazdaság számára, egyre inkább kihívás az oktatás számára is: képzett munkaerőre van szükség" - tette hozzá a helyettes államtitkár.
    Pölöskei Gáborné szerint "soha nem volt ennyire pozícionált a szakképzés és a felnőttoktatás mint most, amikor olyan humán erőforrást kell biztosítani, ami nélkül a gazdaság nem tud fejlődni".
    Beszélt arról, hogy új munkaformák jelennek meg, amire úgy lehet felkészülni, ha szélesebb alapokra helyezik az oktatást, a képzést, a képességek átadását.
    Az intézkedések között említette az ágazati készségtanácsok megalakítását, a minőségi technikusképzés bevezetését, a kötelező vállalati helyszíni továbbképzéseket, a gazdálkodók bevonását a képzésbe, illetve a tanulók bevonását a termelési folyamatokba. Utóbbi érdekében ágazati képzőközpontokat alakítanak ki.
    Szükségesnek nevezte a helyettes államtitkár a duális képzés bővítését, amiben jelenleg középfokon 50 ezer diák vesz részt. Jó lenne, ha a nagyvállatok mellett egyre több kis- és közepes vállalkozás (kkv) is segítené a képzést - fűzte hozzá.
    Pölöskei Gáborné felsorolása szerint fejleszteni kell a képzési tartalmakat (korszerű tankönyvek, digitális tartalmak, alap OKJ kialakítása), rugalmasabbá kell tenni a felnőttképzést (rövidebb, a vállalati igényekre gyorsan reagáló képzés), ki kell alakítani a munkaerő-előrejelző rendszert (online, naprakész információs bank létrehozása), és pályaorientációs portál fejlesztésével is vonzóvá kell tenni a szakképzést.
    A pályaorientáció fontos eszközének nevezte az előadó a szakmák éjszakáját, amelynek keretében péntek éjjel 4500-nál több rendezvényt tartanak 166 településen.
    Tavaly 46 ezren vettek részt a szakmák éjszakája programjain, amelyet immár harmadik alkalommal rendeznek meg - jelezte hozzátéve, hogy a legjobb diákokat kell megnyerni a szakképzés, a szakgimnáziumok számára.
    Az NGM kezdeményezései közül a digitális jólét programra, a digitális oktatási stratégiára és a digitális munkaerő-programra hívta fel a konferencia résztvevőinek figyelmét Pölöskei Gáborné.
    Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen oktatásért is felelős alpolgármestere azt mondta: a város fejlődésének záloga, hogy olyan oktatási-képzési rendszere legyen, amely illeszkedik a gazdaságfejlesztési célok megvalósításához.
    Ennek érdekében az önkormányzat - bár már nem iskolafenntartó - oktatási tanácsot hozott létre, amely koordinálja a város legfontosabb oktatási-képzési céljait - tette hozzá.
    A debreceni konferencia résztvevői a hazai jó gyakorlatok mellett a Visegrádi négyek (V4 országok) szakértőinek előadásában megismerkedhetnek külföldi digitális szakképzési tapasztalatokkal is.