Emma napja van. | 2024.04.19

Az EU-tagországok elfogadták az Europass felülvizsgálatára irányuló bizottsági javaslatot

2018-04-12 16:30:00

Az európai uniós tagállamok kormányait képviselő Tanács elfogadta az Europass keretrendszer felülvizsgálatára irányuló európai bizottsági javaslatot, amely még tovább egyszerűsíti az egész unióban használható önéletrajzok készítését és egyes képesítések összehasonlítását - jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön.

    A közlés szerint az Europass a digitális kornak megfelelően egyszerűen és korszerűen nyújt segítséget a döntéshozóknak a munkaerőpiaci igények és tendenciák előrejelzéséhez, valamint hidat képez a munka, valamint az oktatás és képzés világa között.
    Az Europass korszerűsítésére irányuló javaslat elfogadását követően a keretrendszer egyrészt elektronikus portfóliót kínál az információk tárolására és megosztására, másrészt olyan eszközöket, amelyekkel az emberek maguk értékelhetik készségeiket, illetve leírhatják tanulási tapasztalataikat, jellemezhetik képesítéseiket. A rendszer keretében létrehoznak egy új, internetalapú platformot, amely az Európában megszerezhető készségekkel, képesítésekkel, illetve rendelkezésre álló tanulási lehetőségekkel kapcsolatos online eszközök és információk szélesebb skáláját öleli majd fel. A korszerűsített e-eszközöknek köszönhetően a felhasználó egységesített mintadokumentumok segítségével jobb tájékoztatást adhat majd készségeiről, képesítéseiről és tapasztalatairól, az EU valamennyi hivatalos nyelvén.
    Mint elmondták, az új Europass kapcsolódik majd más uniós eszközökhöz és szolgáltatásokhoz is a munkaerőpiac, valamint az oktatási és képzési rendszerek területén, így például az EURES foglalkoztatási mobilitási portálhoz. Ez megkönnyíti majd az információ- és adatcserét, és elérhetőbbé teszi a szolgáltatásokat a végfelhasználók számára - közölték.
    Naponta több mint 55 ezer látogató keresi fel az Europass portált, és 2004-es bevezetése óta már 100 milliónál is többen töltötték le az Europass önéletrajzot - tette hozzá a brüsszeli közlemény.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó