Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2018-04-08 16:45:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Európa műholdképére tekintve három jelentős légköri képződményt különíthetünk el. Az egyik egy hosszú, hullámzó frontrendszer, amely lassan kelet felé araszolva a nyugati országokban és Skandináviában egyre többfelé okoz hűvös, felhős, csapadékos időt, zivatarok is előfordulnak. A front előtt, főleg Franciaországban viszont még kimondottan meleg van, nem ritka a 24, 25 körüli csúcsérték. A másik egy nagy kiterjedésű anticiklon, amelyet a kontinens középső és északkeleti részein a szinte felhőtlen égboltról ismerhetünk fel. A sok napsütés ellenére csak ennek déli és nyugati peremén, Közép-Európában és a mediterrán térségben melegszik fel 20 fok köré a levegő, keletebbre viszonylag hűvös van, 15 fok alatt marad a legmagasabb hőmérséklet is. A harmadik a Balkánon és Törökország környezetében található magassági hideg légörvény, ami igen változékony, csapadékos, több helyen zivataros időt okoz, ennek ellenére ez Európa egyik legmelegebb térsége. Hétfő délutánig a Kárpát-medence időjárását még jórészt az említett anticiklon határozza meg, a napsütés lesz túlsúlyban, majd délnyugat felől egy záporos, zivataros csapadékzóna éri el hazánkat.


    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
    -------------------------------------------------

    Hétfő késő délutánig folytatódik a gyengén felhős, száraz idő, majd délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, ezzel együtt késő estig kb. az ország délnyugati felén sokfelé számítani kell záporra, zivatarra, lokálisan akár nagyobb mennyiségű csapadékkal. Éjszaka nagyobb eséllyel a Zemplén térségében és a délnyugati határ közelében köd képződhet. A délkeleti szél nagy területen élénk, néhol erős lesz. Emellett hétfőn a zivatarokat is kísérhetik átmenetileg viharos lökések.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken ennél néhány fokkal hidegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 19 és 25 fok között várható.