Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb összecsapások a Gázai övezetnél, többen megsérültek

2018-04-06 15:59:00

Három palesztin megsebesült a Gázai övezet határán az izraeli hadsereg és a helyiek között pénteken kirobbant összecsapásokban - jelentette az izraeli sajtó.

    A Háárec című újság úgy tudja, hogy a három palesztint izraeli lövedékek sebesítették meg. Mindhármunkat az övezet északi részén, Dzsebáliától keletre érte lövés. 
    Az izraeli hadsereg a határ mentén öt helyen számolt be rendbontásról, s bejelentették, hogy tömegoszlató eszközöket, s  ha szükséges, lőfegyvert is használni fognak a határsértőkkel szemben.
    A palesztin tiltakozók gumiabroncsokat gyújtottak fel a határ mellett, ami miatt sűrű füst gomolyog a környéken. A füsttel - és tükrökkel - az izraeli mesterlövészeket igyekeznek megzavarni. Az izraeli biztonsági hatóságok pedig zárt katonai övezetté nyilvánították a határ környékét, ahová csak katonai engedéllyel lehet bemenni. 
    Mahmúd al-Zahar, a Hamász szóvivője meglátogatta a tüntetőket, és nekik mondott beszédében megfenyegette az izraeli katonákat, hogy ha az övezet belsejére támadnának, akkor a Hamász válaszul mélyen Izraelt fogja célba venni. 
    A múlt héten legalább 16 palesztint lőttek agyon izraeli katonák a határnál kezdődött tiltakozások alkalmával. A Hamász ugyanis arra szólította fel az övezetben élőket, hogy hat héten át tiltakozzanak a "fojtogató izraeli blokád" ellen, azt követelve, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek földjeikre és otthonaikba, ahonnan a zsidó állam megalapításakor elűzték őket. Arra ugyan az izraeli hadsereg és a szervezők is felszólították az embereket, hogy maradjanak biztonságos távolságban az izraeli határtól, de ezt sok feldühödött fiatal figyelmen kívül hagyta. Az izraeli hadsereg akkor arról adott számot, hogy a határnál több ezer palesztin gyűlt össze, akik kövekkel dobálták meg az izraeli katonákat, és égő gumiabroncsokat gurítottak feléjük. Az izraeli katonaság szerint tömegoszlató eszközöket vetettek be, és a "fő felbujtókra" nyitottak tüzet, emellett két agyonlőtt palesztin szerintük lőfegyverrel támadt az izraeli katonákra.