Gedeon napja van. | 2024.03.28

Délutánig töröltethetik magukat a nemzetiségiek a névjegyzékből

2018-04-06 09:15:00

Péntek 16 óráig dönthetnek a nemzetségi névjegyzékbe az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal felvett választópolgárok úgy, hogy nem nemzetiségük listájára, hanem pártlistára kívánnak szavazni vasárnap. 

    A 13 nemzetiség tagjai március 23-ig kérhették, hogy nemzetiségi választóként regisztrálják őket az országgyűlési választásra. Azok azonban, akik úgy ítélik meg, hogy nemzetiségüknek nincs esélye a kedvezményes mandátum megszerzésére, dönthetnek-e úgy, hogy mégis inkább pártlistára szavaznának. 
    Ők pénteken 16 óráig töröltethetik magukat a nemzetiségi névjegyzéknek az országgyűlési választást érintő részéről, és ebben az esetben már nem nemzetiségi, hanem pártlistára szavazhatnak.
    Ennek azért van jelentősége, mert valamennyi nemzetiségnek sikerült országos listát állítania, ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindegyiknek lesz - szavazati joggal nem rendelkező - szószólója az új Országgyűlésben, akkor is, ha csak egyetlen szavazat érkezik a nemzetiségi listára.
    A nemzetiségi regisztráció lezárulta után a legtöbben a német névjegyzékben szerepeltek, 33 ezren, ők jó eséllyel indulnak a kedvezményes mandátumért, amelyet a "normál" listás mandátumhoz szükséges szavazatszám egynegyedéért szerezhet meg a nemzetiség.