Auguszta napja van. | 2024.03.29

Oroszország egy belga diplomatát is kiutasít

2018-04-04 15:50:00

Oroszország egy belga diplomatát is kiutasít válaszlépésként arra, hogy az Egyesült Királyság és szövetségesei, köztük Belgium nagy számban utasítottak ki orosz diplomatákat a Szkripal-ügy miatt - közölte szerdán a belga külügyminisztérium.

    "Az orosz hatóságok jelezték, hogy az előző heti döntés miatt nem kívánatos személynek nyilvánították a moszkvai nagykövetségünk egyik diplomatáját" - jelentette be a belga külügyi tárca szóvivője, hozzátéve, hogy az érintettnek mostantól két hét áll rendelkezésére, hogy elhagyja Oroszországot.
    Belgium a múlt héten egy orosz diplomata kiutasítása mellett döntött az Egyesült Királysággal való szolidaritás jegyében, Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt, amelynek elkövetésével a brit kormánya moszkvai vezetést gyanúsítja.
    "Kölcsönös intézkedésről van szó, mint más európai országok esetében" - mondta a szóvivő.
    Brüsszeli sajtóhírek szerint a konzuli feladatokat ellátó személyeken, illetve a rendőrségi és vámhatósági összekötőkön kívül mintegy fél tucat diplomata teljesít szolgálatot a moszkvai belga nagykövetségen.
    Szkripal és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került kórházba. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, és tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország a felelős. Moszkva ezt visszautasította. Az ügy a vádak és viszontvádak nyomán egyre inkább elmérgesedett, a nyugati államok jelentős részben felsorakoztak az Egyesült Királyság mögött, s a szemben álló felek eddig több mint háromszáz diplomatát utasítottak ki.